Coğrafi Bilgi Sistemleri İlk Öğrencilerini Alacak

Üniversitemiz Meslek Yüksekokulu Mimarlık ve Şehir Planlama Bölümü bünyesinde açılan Coğrafi Bilgi Sistemleri Programı 2019-2020 eğitim-öğretim yılında ilk öğrencilerini alacak olmanın heyecanını yaşıyor.

Coğrafi Bilgi Sistemleri Programı günümüzde 2018 - 2019 eğitim öğretim yılı itibariyle 7 üniversitenin Meslek Yüksekokullarında örgün ve uzaktan eğitim şeklinde eğitim faaliyetini sürdürmektedir. Üniversitemiz Meslek Yüksekokulu Mimarlık ve Şehir Planlama Bölümü bünyesinde açılan ve öğretim elemanı kadrosunu hızlı bir şekilde tamamlayan program, 2019-2020 güz döneminden itibaren Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından verilen 35 kişilik kontenjana öğrenci alımı yapacak. Bu programa lise ve dengi okullardan mezun olmak şartıyla öğrenci alımı yapılacaktır. Ayrıca öğrencilerin ÖSYM tarafından yapılan Temel Yeterlilik Testi (TYT) sınavına girerek Meslek Yüksekokulunun “Coğrafi Bilgi Sistemleri” programını tercih edebilecek puanı almaları gerekmektedir. Coğrafi Bilgi Sistemleri programı üniversitemizin diğer birimlerinde bulunmamakla birlikte aynı zamanda Gümüşhane Üniversitesini seçen öğrenciler için diğer programlara göre kamu ve özel sektörde iş imkânının sunduğu çeşitlilik avantajına sahiptir. Bahsi geçen programa dair ülke genelinde talebin yüksek olmasına rağmen Gümüşhane’ye yakın olan illerdeki üniversitelerde çok yaygın bulunmaması üniversitemizde bu programın açılmasını gerekli kılan başlıca etkendir.

Coğrafi Bilgi Sistemleri Programı hakkında görüşlerini bildiren Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, “Coğrafi Bilgi Sistemleri konuları 2000’li yıllara kadar dünyada ve ülkemizde Harita Mühendisliği, Jeoloji Mühendisliği, Şehir Bölge Planlama, Peyzaj Mimarlığı, Orman ve Ziraat Fakülteleri, Bilgisayar Mühendisliği, Coğrafya gibi pek çok lisans programında projeler kapsamında ya da ders olarak öğretilmektedir. Ancak giderek artan talep nedeniyle özellikle veri üretimi konusunda çalışabilecek ara elemanların yokluğu önemli ölçüde hissedilmeye başlanmıştır. Bölgemiz ve ilimizde de hem kamu hem de özel sektörde yaşanan nitelikli CBS tekniker açığını Gümüşhane Meslek Yüksek Okulu bünyesinde Mimarlık ve Şehir Planlama Bölümü’ndeki Coğrafi Bilgi Sistemleri Programı’yla kapatmak amacıyla bu programın açılması için çalışmalar yürütülmüştür. Bu bölüm iş sahibi olma açısından da geniş bir çalışma alanına sahiptir. Coğrafi Bilgi Sistemleri Programını başarıyla tamamlayan mezunlar; belediyeler başta olmak üzere kamu ve özel sektördeki, haritacılık, çevre, teknik altyapı uygulamaları, yeraltı ve yerüstü kaynak yönetimi uygulamaları, ormancılık uygulamaları, zirai uygulamalar, denizcilik ve kıyı yönetimi, savunma uygulamaları alanlarında çalışan kurum ve kuruluşlarında çalışabilirler. Maden Dairesi Başkanlığı, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü, MTA Genel Müdürlüğü, TEDAŞ, Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü, yurt içi ve dışında faaliyet gösteren özel sektör kuruluşları gibi birçok farklı kuruluşun ihtiyaç duyduğu alanda tekniker ünvanıyla çalışma imkânı bulabileceklerdir. Özellikle yerel yönetimlerin öncelikle mekânsal veri üreten birimlerinde, ülkemizde çok sayıda kamu kurum ve kuruluşlarında oluşturulmaya başlanan Coğrafi Bilgi Sistemleri birimlerinde ve bilgi işlem birimlerinde çalışma olanağına sahip olabilmeleri mümkündür. Programa katılacak öğrencilerimizi büyük bir heyecanla bekliyoruz. Programın Gümüşhane ilimiz başta olmak üzere tüm ülkemize hayırlı olmasını diliyor, programın açılmasında emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerinde bulundu.