Gastronomi Söyleşilerinin İkincisi Düzenlendi

Gastronomi Söyleşilerinin İkincisi Düzenlendi

Üniversitemiz Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü koordinatörlüğünde seri bir şekilde düzenlenen ve gastronominin çeşitli yönleri ile konuşulduğu “Gastronomi Söyleşileri”nin ikincisi düzenlendi.

Etkinlik serisinin ikincisinde BigChefs Restaurant grubunda Mutfak Koordinatörü olarak görev yapan Murat Aslan konuk edildi. 28 Aralık 2020 Pazartesi günü düzenlenen etkinliğe, Turizm Fakültesi öğretim elemanları ve öğrencilerinin yanı sıra Şiran MYO Aşçılık programı öğrencileri de katılım sağladı.

1995 yılından itibaren sektörün içerisinde bulunan ve hem sektör ile ilgili konularda hem de insan ilişkileri ve yöneticilik gibi alanlarda tecrübe sahibi olan Murat Aslan, aynı zamanda “Bir Aşçının Dünlüğü” isimli anı-hatıra ve “Kelimelemeler” isimli şiir kitaplarının da yazarıdır. Murat Şef ile yapılan etkinlikteki konu başlığı “Profesyonel Mutfaklar ve Usta-Çırak İlişkileri” şeklinde oldu. Mutfaktaki usta-çırak ilişkilerinin, mutfaktaki bilginin yayılımı konusunda çok önemli olduğuna değinen Murat Şef, bunun artık eskide hatırlandığı gibi yürümediğini ve mutfaktaki kişilerin profesyonel gelişimi nispetinde geliştiğini ifade etti. Çırakların, ustalarının bilgi birikimlerine ve mesleki deneyimlerine büyük saygı duyması gerektiğine vurgu yapan Murat Şef, bu ilişkinin gelişmesi için her iki tarafa da önemli görevler düştüğünü belirtti.

Öğrencilerin stajlarını hangi işletme tipinde yapmalarının daha faydalı olabileceği şeklinde gelen soru üzerine Murat Şef, öncelikli olarak staj dönemlerinin gastronomi alanında eğitim alan öğrenciler açısından en kritik dönem olduğuna dikkat çekti. Staj uygulamasının hangi işletme tipinde yapılması gerektiği hakkında ise her bir işletmenin kendine has özellikleri ve uygulamaları olduğunu ve her birisinin öğrencilere katkı yapacağını söyleyen Murat Şef, bağımsız yiyecek-içecek işletmelerinde hızlı yemek üretimi ve servisi, şehir otellerinde banket organizasyonları, resort otellerde ise açık büfe uygulamalarının daha çok tecrübe edilebileceğini ifade etti. Etkinlik sonunda, Murat Şef tarafından pandemi süreçlerinde evlerinde olan öğrencilere, kendilerini geliştirmek için neler yapılabileceği hakkında bazı tavsiyelerde bulunuldu. Renkli bir sohbet ortamında geçen ve yaklaşık olarak iki saat süren online (çevrimiçi) sohbet karşılıklı iyi dilek ve temenniler ile son buldu.

Gerçekleştirilen etkinlik hakkında Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek görüşlerini şu şekilde dile getirdi: “Turizm Fakültemiz tarafından başlatılan ve öğrencilerimizi sektörün önde gelen isimleriyle bir araya getiren etkinliğin bizlere ve öğrencilerimize büyük kazançlar sağlayacağı inancındayım. Sektörde uzun yıllar çalışmış ve isim yapmış kişilerin edindiği tecrübeleri öğrencilerimizle paylaşmaları onları mezun olduktan sonraki iş hayatına daha çabuk hazırlamakta ve ufuklarını açmaktadır. Gümüşhane Üniversitesi olarak öğrencilerimizi hızlı bir şekilde çalışma hayatına hazırlama çabası içerisindeyiz. Bundan dolayı da öncelikle sektörde bu işi yapmış ve süreçleri en iyi şekilde bilen, alanında uzman kişileri öğrencilerimizle buluşturuyoruz. Bu seri programların devamının geleceğine inanıyorum. Etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen Turizm Fakültesi öğretim üye ve elemanlarımızı kutluyorum. Programımıza katılıp deneyimlerini bizlerle paylaşan BigChefs Restaurant grubunda Mutfak Koordinatörü olarak görev yapan Murat Aslan’a çok teşekkür ediyorum.”

“Gastronomi Söyleşileri”nin 3’üncüsünde Türkiye Aşçılar Federasyonu Başkan Vekili Mustafa Erol 04 Ocak 2021 tarihinde ve son olarak Milliyet Gazetesi Yazarı/Gurme Haldun Tüzel ise 12 Ocak 2021 tarihinde deneyimlerini bizlerle paylaşacak. Söyleşi etkinlikleri akşam Saat: 20.00’de başlayacak olup, tüm halkımıza açıktır.

Programa aşağıdaki linkten çevrimiçi olarak katılım sağlanabilir.

https://sanalsinif1.gumushane.edu.tr/b/gas-ler-ct7-wtx