Hayati İnanç öğrencilerle buluştu

Üniversitemiz Kongre Merkezi’nde düzenlenen “Canveren Pervaneler” adlı programa ünlü edebiyatçı, yazar ve avukat Hayati İnanç, konuk oldu.

TRT ekranlarında yayınlanan ‘Can Veren Pervaneler’ adlı programın sunucusu olan ve sevdalısı olduğu divan edebiyatını ve Türkçe’nin doğru kullanımı hakkında yaptığı sohbetleri gençlerle paylaşmayı bir hayat tarzı olarak benimseyen yazar Hayati İnanç, Gümüşhane Üniversitesi, Gümüşhane Valiliği ve Gümüşhane İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ortaklaşa düzenlediği programda bir araya geldi.

İnanç, hayranlık duyduğu divan edebiyatı şairlerini sıralarken Fatih Sultan Mehmet Han, Nabi, Necip Fazıl Kısakürek ve Şeyh Galip’in yazdığı şiirlerden ve sözlerden örnekler okudu. Günlük yaşantılardan da örnekler veren İnanç, "Bize lazım olan eğlence değil, neşedir. Eğlence, ahmakça bir avunmadır ve sizler eğlenemiyorsunuz, sadece içinizdekileri o an bastırıyorsunuz ve onu gürültülü bir şekilde örtmeye çalışıyorsunuz demektir. Neşe ayrıca gönülden gönüle geçerek olur. Eğer ki bir gönül kurumuşsa, o gönülden bir iş çıkmaz" dedi. Türk ve divan edebiyatı başta olmak üzere birçok edebiyattan ve şairden de söz eden İnanç, verdiği örneklerle geçmiş ile günümüz arasında kıyaslamalarda bulundu.

Programa katılan Gümüşhane Valisi Okay Memiş, programı düzenleyenlere teşekkürlerini ileterek, “Gümüşhane Üniversitesi 2008 yılında kuruldu. Hakikaten bakıldığı zaman 2008 yılı öncesindeki Gümüşhane ile 2008 yılı sonrasındaki Gümüşhane arasında çok farklar var. Gerek sosyal hayata kattığı değerlerle gerekse de bilim hayatında gösterdiğiniz performans ile bütün Gümüşhanelilerin gururu oldunuz. Bundan dolayı da hepinizi tebrik ediyor ve teşekkür ediyorum.” açıklamasında bulundu.

Bu programı düzenlemede emeği geçen başta Edebiyat Fakültesi Dekanı ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bayram Nazır olmak üzere tüm akademisyen ve öğrencilere teşekkürlerini sunan Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, konuşmasında “Kongre merkezimizin 2017-2018 eğitim öğretim yılı bahar dönemindeki ilk programımızı düzenlemiş olduk. Sayın Hayati İnanç’ı TRT’deki ‘Canveren Pervaneler’ adlı programıyla tanıyoruz. Son dönemde, Divan Şiirimizi her yaştan insanın rahatlıkla anlayabileceği ve bunu kamuoyuyla paylaşan başka bir isim hatırlamıyorum. Bunlar bizler için gençlerimiz için çok değerlidir. İnsana yapılan yatırımın en değerli yatırım olduğunu dile getiren Hayati İnanç hocamıza Gümüşhane’ye geldiği ve bu çok kıymetli zaman dilimini bizlere tecrübesiyle, birikimiyle divan şiirinin çok değerli isimlerinin cümleleriyle aktardığı için kendilerine çok teşekkür ediyorum.” açıklamasında bulundu.

Program sonunda Hayati İnanç’a Gümüşhane Valisi Okay Memiş ve Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek tarafından plaket ve çiçek takdimi yapıldı.