Madencilik Çalıştayı Sona Erdi

Madencilik Çalıştayı Sona Erdi

Ana temasını “Madencilikte Yeni Teknoloji ve Yaklaşımlar” olarak belirlenen ve madencilik sektöründeki yeniliklerin iki gün boyunca tartışıldığı “Madencilik Çalıştayı” düzenlenen bir panel ile sona erdi.

Üniversitemiz ev sahipliğinde iki gün boyunca gerçekleştirilen 3 oturumda 17 sunumun ele alındığı çalıştay, “Kalkınmada Madenciliğin Önemi” başlıklı bir panel ile sona erdi. Çalıştay sonunda destek veren özel ve kamu sektörü temsilcilerine plaket takdimi yapıldı. Madenciliğin tüm paydaşlarının yer aldığı, madencilikle ilgili yeni gelişmeler ve madenciliğin ülke için öneminin tartışıldığı “Kalkınmada Madenciliğin Önemi” başlıklı panelin moderatörlüğünü Hacettepe Üniversitesi Maden İşletme ABD Başkanı Prof. Dr. Bahtiyar Ünver yaptı. Panele Karadeniz Teknik Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hacı Deveci, Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Akçay, Koza Altın İşletmeleri Mastra Altın İşletme Müdürü Bahri Coşkun, Gümüştaş Madencilik ve Ticaret A.Ş Koordinatörü Naci Sali, Aşkale Çimento Fabrikası Müdürü Ali Aygüneş, FKK Lastik Takoz Sanayi Ticaret A.Ş. Kurucu üyesi Ahmet Altuncu ve Cengiz İnşaat Sanayi Ticaret A.Ş. Zigana Tüneli Koordinatörü Hamdi Tarık Eyüpoğlu panelist olarak katıldı.

Panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren Prof. Dr. Bahtiyar Ünver, “Doğu Karadeniz Bölümü’nün özelinde Gümüşhane, madencilik açısından önemli bir potansiyele sahip ilimizdir. Burada böyle bir panelin yapılıyor olması ilimiz, bölgemiz ve ülkemiz açısından oldukça önemlidir” sözlerine yer verdi.

Panel boyunca panelistler, kendi uzmanlık alanlarına yönelik olarak Prof. Dr. Bahtiyar Ünver tarafından kendilerine yöneltilen sorulara sektörde karşılaştıkları örnekler ve çözüm önerileri ile birlikte cevap verdiler.

Panelin kapanış konuşmasını gerçekleştiren Prof. Dr. Ünver, “Türkiye’deki madenciliğin belli başlı sorunları var. Bu sorunların en başında da organizasyon eksiliği olduğunda hemfikiriz. Umuyoruz bu sorunların önemli bir kısmını da çözebiliriz. İki gün boyunca burada madencilik alanında çeşitli ve güzel konular konuşuldu. Son derece başarılı bir çalıştay oldu. Gümüşhane’nin madencilik alanındaki potansiyelini daha çok anlamamıza yardımcı oldu. Gümüşhane için çok iyi bir etkinlik olduğu kanaatindeyim ve bu tür etkinliklerin devam etmesini diliyorum. Bundan sonraki etkinliklerin daha konu temelli, belirli konularda çalıştay tanımına daha uygun bir şekilde yapılabileceğini düşünüyorum. Örnek vermek gerekirse cevher hazırlama tesislerinin durumu ile ilgili bir çalıştay yapılabilir. Doğrudan bu konuda çalışan mühendisler, tekniker elemanlar katılabilir. Mağara planlaması ile ilgili olabilir. Çevresel etkiler konusunda olabilir. İşletme güvenliği konusunda olabilir. Meslek içi eğitimi de içine alabilecek şekilde ve katılımcılara da gerçekten ciddi şekilde katkı sağlayacak konular düzenlenebilir. Tecrübelerin paylaşılması ve sinerji yaratılması iyi uygulamaların teşvik edilmesi açısından önemlidir. Bu açıdan çalıştayın düzenlenmesinde ev sahipliği yapan Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek’e, düzenleme kurulu başkanı Dr. Öğr. İbrahim Çavuşoğlu’na ve katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum” sözlerine yer verdi. Ünver’in konuşmasının ardından panel toplu fotoğraf çekimiyle birlikte sona erdi.

Program sonrasında açıklamalarda bulunan Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek ise “Gümüşhane ilimize katma değer sunacağına inandığımız ve iki gün süren çalıştayımız sona erdi. Çalıştay ve sonrasında yapılan ‘Kalkınmada Madenciliğin Önemi’ adlı panelde dile getirilen sorunlar ve çözüm önerileri ülkemiz açısından büyük önem arz etmektedir. Bu panelde madenciliğin tüm paydaşları katılarak, madencilikle ilgili yeni gelişmeleri ele alıp madenciliğin ülkemiz için önemini tartıştılar. Çalıştayın açılış konuşmasında da dile getirdiğimiz üzere maden çeşidi bakımından 10’uncu sırada olmamıza rağmen, maden üretimi yapan 132 ülke içerisinde 28’inci sırada bulunmaktayız. Çalıştayda 3 oturumda ele alınan 17 sunumda yer alan verilerin yöremiz ve ülkemiz madenciliği üzerine ciddi problemlerin çözümüne ışık tutacağına inanıyorum. Çalıştaya sunumlarıyla katkıda bulunan tüm hocalarımıza, özel sektör ve kamu temsilcilerimize çok teşekkür ediyorum. Çalıştayın düzenlenmesinde emeği geçen Maden Mühendisliği Bölüm Başkanımız ve Çalıştay Düzenleme Kurulu Başkanı Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Çavuşoğlu’na, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Salim Serkan Nas’a ve bölümümüzün diğer üyelerine, özellikle sponsor olarak ve çalıştaya bizzat katkı sağlayan sektörün çok değerli temsilcilerine ve tüm etkinliklerde bize destek olan Sayın Valimize, Belediye Başkanımıza çok teşekkür ediyorum” sözleriyle çalıştay hakkındaki görüşlerini dile getirdi.

  • Gösterim 1306
  • Toplam 4