Organik Tarım için DOKA ile görüşmeler yapıldı

Üniversitemiz tarafından Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA)’nın destekleriyle Kelkit’te Organik Tarım Uygulama ve Araştırma Merkezi adı altında yürütülen projenin maliyeti, gelinen son noktada nelerin elde edildiği ve bu alanda nelerin yapılabileceğine dair bir toplantı gerçekleştirildi.

Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, göreve geldikleri zaman yüzde 25’nin üniversitemiz tarafından karşılanacağı projenin, yeni maliyet hesaplamalarında yaklaşık iki katı gibi bir bütçe tablosunun karşılarına çıktığını söyledi. Rektörümüz aradaki maliyet farkına dikkat çekerek, kendilerinin de sonradan müdahil olduklarının altını çizdi. Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek gelinen bu süreçte ortaya çıkan bu farkı DOKA temsilcisi Onur Adıyaman ile birlikte ortak bir karara bağlayacaklarını söyledi. Rektörümüz yaptığı açıklamada, “Kelkit Organik Tarım Uygulama ve Araştırma Merkezi projemizin yapılan son araştırmasında, projenin yaklaşık iki katı gibi bir maliyete mal olduğu görülüyor. Üniversite olarak Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı temsilcilerimiz ile birlikte neler yapabiliriz, temayüllerimiz neler olabilir, problemin birlikte aşılması konusunda en sağlıklı kararları nasıl alabiliriz diyerek bir istişare toplantısı gerçekleştirdik. Yoğun istişareler sonucunda bina inşaatlarının yüksek maliyet tutacağı göz önüne alındığından dolayı, buradaki kaynağın laboratuvar teçhizatlarına aktarımını uygun gördük. DOKA temsilcilerimiz de bu konuda destek çıktılar. Biz de laboratuvar için yer sıkıntısını çözmek adına Kelkit Meslek Yüksekokulu kampüs alanı içerisinde uygun bir mekan belirleyip organik tarım ile ilgili araştırmaların yapılacağı bir yer önerisi sunduk. Böylelikle projeyi sadece Organik Tarım Ürün Analiz Laboratuvarına revize ettik. Tabi sorunlarımız bununla da bitmiyor, yeni kurulacak laboratuvarlar için bu mekanik alet ve teçhizatları kullanabilecek uzmanlara da ihtiyacımız bulunuyor. Tüm bu sorunlarımızın çözümünde ortak bir noktada kararlar alamaya çalıştık. Bunun yanında fizibilite çalışmasını yaptığımız ve Türkiye’de bir ilk olacak olan üniversitemizin enerji ihtiyacının karşılanmasının yanında kısa sürede kendi maliyetini çıkaracak olan Güneş Enerji Santrali için bir talebimiz, DOKA yetkililerimiz tarafından memnuniyetle karşılandı. Bunun için de ayrıca bir istişaremiz olacaktır.” dedi.