Gümüşhane İlinin İhracat Potansiyelinin Geliştirilmesi Konuşuldu

Gümüşhane İlinin İhracat Potansiyelinin Geliştirilmesi Konuşuldu

Üniversitemiz İşletme Bölümü Öğretim Üyesi ve aynı zamanda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Gümüşhane İli Ticaret ve Sanayi Odası akademik danışmanı Prof. Dr. Hasan Ayaydın tarafından “Üniversite İş Dünyası Öğrenci Buluşmaları” temalı bir çevrim içi web semineri düzenlendi.

TOBB, Gümüşhane ve Kelkit Ticaret ve Sanayi Odaları, Gümüşhane Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü ve Gümüşhane Üniversitesi destekleriyle düzenlenen seminer programında “Gümüşhane İlinin ihracat potansiyelinin geliştirilmesi: Fırsatlar ve tehditler” masaya yatırıldı.

Çevrim içi olarak düzenlenen programda konuşan Ayaydın “KOBİ’ler Türkiye ekonomisinin bel kemiği, dinamosu, ekonominin can damarıdır. ‘Güçlü KOBİ, Güçlü Türkiye’ düşüncesinden hareketle bu seminer programlarını başlattık. KOBİ’lerin hızla dijitalleşen dünyaya ayak uydurmaları ve rekabet güçlerini artırmalarını sağlamak amacıyla; TOBB'un, Ticaret ve Sanayi Odalarımızın, Gümüşhane Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü ve Üniversitemizin desteğiyle başlatılan seminer dizisinin ikincisini ‘Gümüşhane İlinin ihracat potansiyelinin geliştirilmesi: Fırsatlar ve tehditler’ temasıyla düzenledik. İhracat, ülkelerin dış ticaret dengelerinin korunmasının yanı sıra, ülke içindeki ekonomik faaliyetlerin canlanması, ekonomik büyümenin artması, istihdam, üretim ve karlılığın artmasını sağlayarak makroekonomik dengelerin iyileşmesine katkıda bulunmaktadır. Dünyanın en büyük ekonomileri aynı zamanda en çok ihracat yapan ülkelerdir” görüşlerine yer verdi.

Sektör temsilcileri, üniversiteden bilim insanları, ilin ekonomik yöneticileri, sivil toplum kuruluşları ve öğrencilerimizi bir araya getiren programda Ayaydın, “İhracat şirketler için de sayısız ekonomik fayda sağlar. İhracat yaparak farklı pazarlara erişim sağlayan şirketler, artan talebi karşılamak üzere üretimlerini arttırarak birim maliyetlerini düşürüp karlılık oranlarını yükseltirler. Dış pazarlarda rekabet eden şirketler artan bilgi birikimleriyle yeni teknolojiler ve pazarlama yöntemleri geliştirerek global piyasalarda pazar paylarını artırırken iç ve dış piyasalarda rekabetçi üstünlük elde ederler. Küresel ekonomide söz sahibi ülke konumuna gelebilmek ve bölge olarak ülke ekonomisine daha fazla katkı sunmak için teknoloji odaklı yatırım yapan, büyüme potansiyeli olan sektörlerin yeni pazarlara açılması önem arz etmektedir. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre ihracat sıralamasında 2020 yılı sonunda 64. sırada olan Gümüşhane ili, 2021 yılı Haziran ayı itibariyle 62. sıraya yükselmiştir. Gümüşhane ilinin ihracat tutarı 2020 yılı haziran ayı itibariyle 23 milyon dolar iken, 2021 yılı haziran ayında %24 artış kaydederek 28,6 milyon dolara yükselmiştir. Gümüşhane ilinin madencilik, mobilya, kâğıt ve orman ürünleri, pestil-köme ve gıda sektöründe faaliyet gösteren firmalarının finansmana erişiminin sağlanması ve sorunlarının çözülmesiyle bu potansiyelinin geliştirilebileceğine inanmaktayız. Bu seminer programı kapsamında esnafımız ve sanayicimiz, sektör temsilcileri, üniversiteden bilim insanları, ilin ekonomik yöneticileri, sivil toplum kuruluşları ve öğrencilerimizi bir araya getirmeyi de planlıyoruz. Programın Gümüşhane ilimiz esnafına, sanayicisine ve ilgilenenlere faydalı olmasını diliyorum” şeklinde konuşarak, Programa gösterdiği destekten dolayı Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek’e, Ticaret ve Sanayi Odaları Başkanları İsmail Akçay ve Mustafa Daltaban’a, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü T. Tarkan Kocagöz’e teşekkür etti.

İlimizin ihracat potansiyeline akademik bakış açısıyla ışık tutmayı ve çözümler sunmayı planladıklarını dile getiren Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek ise düzenlenen program hakkında şu açıklamalarda bulundu: “Küresel tüketim taleplerinin karşılanmasında ihracatın büyük potansiyel sunduğu bilinmektedir. Gümüşhane Üniversitesi olarak ilimizin ihracat potansiyelinin artırılması ve bu alanda daha fazla pay almasını sağlamak amacıyla üniversite olarak çalışmalarımızı tüm hızıyla devam ettirmekteyiz. Bu amaçla da üniversitedeki hocalarımız, kurum müdürlerimiz, genç girişimci adayı olarak öğrencilerimiz, sanayici ve esnaflarımızı bir aya getiren programın Gümüşhane için büyük fırsatlar doğuracağına inanıyorum.  Gerçekleştirilen programda ihracata yönelik e-ticaret destekleri, pazar araştırma destekleri, marka tanıtım destekleri, ihracat sigortalama süreci, alacak sigortası kolaylığı, ihracatta risk yönetimi gibi konuların akademik bakış açısıyla üzerinde durulmuştur. Küresel ticaret hacminden daha fazla pay alabilmek amacıyla yapılacak çalışmalara ışık tutacak şekilde sektörün sorunları masaya yatırılmıştır. Programın ilerleyen süreçlerde güzel gelişmelere öncülük edeceğine inanıyor, emeği geçen başta Üniversitemiz İşletme Bölümü Öğretim Üyesi ve aynı zamanda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Gümüşhane İli Ticaret ve Sanayi Odası akademik danışmanı Prof. Dr. Hasan Ayaydın olmak üzere tüm kurum temsilcilerimize teşekkür ediyorum.”

  • Gösterim 885
  • Toplam 4