Güneş Enerjili Mobil Şarj Sistemi Geliştirildi

Üniversitemiz Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümü öğrencileri tarafından geliştirilen güneş enerjisiyle çalışan mobil şarj sisteminin testleri kampüste başarıyla gerçekleştirildi.4 adet USB çıkışı ile mobil telefonlar için hızlı şarj imkânı sağlayan Fotovoltaik (Güneş enerjili) modül 42Watt gücünde olup, sistemde 12Volt – 7Ah (Amper Saat) kurşun asit akü bulunmaktadır. Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümü öğrencilerinden Nurgül Şen ve Muzaffer Çayır’ın bitirme çalışması dersi kapsamında Doç. Dr. Mustafa Engin Başoğlu danışmanlığında tasarlayıp ürettikleri “Fotovoltaik Mobil Şarj Sistemi” Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi kampüs alanına kurularak, başarıyla testleri gerçekleştirildi.
    Dikkat çeken proje için öğrencileri ve danışman hocalarını kutlayan Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu: “Ülkemizde son yıllarda güneş enerjisinden elektrik üretimi elde edilmesi yönünde yoğun çalışmalar yapılmaktadır. Bilindiği gibi yenilenebilir enerjiye dayalı elektrik üretimi, gerek çevreye gerekse de ülke ekonomisine ciddi katkılar sağlamaktadır. Elektrik- Elektronik Mühendisliği bölüm öğrencilerimiz Nurgül Şen ve Muzaffer Çayır, danışman hocaları Doç. Dr. Mustafa Engin Başoğlu eşliğinde bu konuyla ilgili bir proje geliştirdiler. Mobil telefonların hızlı şarj edilmesini amaçlayan, şebeke enerjisine gerek duyulmaksızın, güneş panelinden elde edilen enerjinin bataryalara depo edilerek kullanıldığı ‘Mobil Fotovoltaik Güneş Enerjisi Sistemi’ ismi verilen projeyi takdirle karşıladık. Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi önündeki yeşil alana kurularak tamamlanan sistem 42W gücünde güneş paneli, 12V- 7Ah akü grubu ve şarj devresi içermekte ve 4 adet USB çıkışı ile eş zamanlı olarak 4 mobil telefonu şarj edebilmektedir. Üniversite olarak böylesi çevreci ve geleceğe dönük temiz enerji projelerinin geliştirilerek, kullanıma sunulmasını her zaman destekliyoruz. Pandemi sürecinde tüm sıkıntıları göze alarak bizzat fakülteye gelip, çalışmalarını sürdüren öğrencilerimiz tarafından hayata geçirilen bu projenin bundan sonra geliştirilecek olan çalışmalar için de motivasyon kaynağı olacağı kanaatindeyiz. Bu kapsamda öğrencilerimizi ve danışman hocalarını yenilenebilir enerji tabanlı elektrik üretimine katkı sağlamaları ve özverili çalışmalarından dolayı tebrik ediyorum.”
Gerçekleştirilen projenin drone çekimine aşağıdaki linkten ulaşılabilir: