“Hayvan Destekli Tedavi’’ Konulu Söyleşi Gerçekleştirildi

“Hayvan Destekli Tedavi’’ Konulu Söyleşi Gerçekleştirildi

Üniversitemiz GÜYOB (Gümüşhane Üniversitesi Yabancı Öğrenciler Birliği) ve Şiran Dursun Keleş Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu işbirliği ile “Hayvan Destekli Tedavi’’ konulu söyleşi gerçekleştirildi.
Şiran Belediyesi Çok Amaçlı Kültür Salonu’nda gerçekleştirilen söyleşi program Şiran Dursun Keleş Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Hatice Demirağ tarafından yürütüldü.
4 Ekim Dünya hayvanları koruma günü kutlu olsun, diyerek sözlerine başlayan Dr. Öğr. Üyesi Hatice Demirağ şunları söyledi: “Hayvan destekli tedavi, insanların ruhsal ve fiziksel sağlığını iyileştirmek amacıyla hayvanların sunduğu faydaları içermektedir. Hayvanların sevecenliği ve şefkati bireylerde güven duygusu oluşturarak psikolojik iyileşmeyi teşvik etmektedir. Özellikle kediler, köpekler ve diğer evcil hayvanlar, bireylerin duygusal durumlarına olumlu katkılarda bulunmaktadır. Son yıllarda robotik hayvanlar da terapotik uygulamalarda kullanılmaya başlanmıştır. Bu robotlar özellikle yaşlı bireyler ve özel ihtiyaçları olan çocuklar için geleneksel hayvanların sağladığı faydaları sunmaktadır. Robotik hayvanlar bakıma ihtiyaç duymadan sürekli arkadaşlık sunarak yalnızlık hissini azaltmaktadır. Ayrıca bu tür robotlar hijyenik ve alerji riski taşımayan bir alternatif oluşturmaktadır.”
Pet terapi tanımı tarihçesinin dayandığı teorilerin etki mekanizmasının uygulandığı alanlar hakkında örnekler veren Dr. Öğr. Üyesi Demirağ, 2022 yılında yayınlanmış olan “Robotik kedi ve betta balık terapilerinin hemodiyaliz hastalarında fizyolojik ve psikolojik etkilerinin incelenmesi” isimli doktora tezinin hayvan terapisi alanında yürütülen ilk deneysel araştırma olduğunu belirtti. Demirağ, robotik hayvanların sağlık açısından olumlu sonuçlar elde edildiğini vurguladı. Deneysel araştırmada kullanmış olduğu robotik kediyi öğrenciler ile buluşturan Demirağ, öğrencilerin de sürece deneyimsel olarak dâhil olmasına katkı sağladı. 2209-A - Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı kapsamında bu alanda öğrencileri ile birlikte yürütmüş olduğu projelerden bahseden Demirağ, bu alanda en çok yayının gelişmiş ülkelere ve kıtalarda olduğunu belirtti. Afrika kıtası gibi gelişmekte olan ülkelerden gelecek sonuçlara daha fazla ihtiyaç olduğunu, geleceğe yönelik farklı hayvan türleri ve insan sağlığını etkileyici kültürlerarası araştırmaların gerekliliğine değindi.

Etkinlik sonunda Tıbbi Hizmetler Bölüm Başkanı Öğr. Gör. Emre Sarı tarafından Dr. Öğr. Üyesi Hatice Demirağ’a yaptığı değerli söyleşiden dolayı hediye takdim edildi.

Dr. Öğr. Üyemizi yapmış olduğu değerli çalışmasından ve söyleşi programından dolayı tebrik eden Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek şunları söyledi: “Hayvanlar, insan hayatında sadece birer dost değil, aynı zamanda tedavi süreçlerinde de kritik bir rol oynamaktadırlar. Üniversitemize bilimsel anlamda büyük katkılar getireceğine inandığımız bu araştırmasından dolayı Dr. Demirağ hocamızı tebrik ediyor, Gümüşhane Üniversitesi olarak bu alandaki yenilikçi yaklaşımları destekliyoruz. Bu vesileyle de söyleşi programında emeği geçen herkesi tebrik ediyorum.”