Üniversitemiz Madencilik İhtisaslaşma Koordinatörlüğü, gerçekleştirdiği yeni deneylerle maden atıklarının yeniden işlenebilir olduğunu ortaya koyarak kimyasal atıkların çevreyle uyumunu sağlamak amacıyla bu atıkların doğayla entegre edilmesi planlanıyor.
Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selçuk Alemdağ öncülüğünde Giresun’un Doğankent ilçesindeki Alagöz Maden Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ye ait metalik maden işletmesinde yapılan çevresel iyileştirme çalışmaları yürütüldü. Araştırma kapsamında, maden işletmesinde oluşan atıkların Asit Maden Drenajı (AMD) oluşturma potansiyeli, yeraltı dolgu malzemesi olarak kullanılabilirliği, dolgu öncesi ve sonrası tahkimat tasarımı ile çevresel etkileri incelendi. Elde edilen bulgular, flotasyon yöntemiyle işlenen atıkların çevreye duyarlı bir çözüm sunduğunu gösterdi. Özellikle pirit içeren atıkların flotasyon işlemiyle temizlenmesi, AMD riskini ortadan kaldırarak çevre dostu bir atık yönetim modeli sağlıyor. Bu yöntem, atıkların yerüstü ve yeraltı depolama alanlarında daha güvenli bir şekilde yönetilmesine imkân tanırken, uzun vadede çevresel etkileri de azaltıyor. Projeye Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, Prof. Dr. Enver Akaryalı, Doç. Dr. Mehmet Ali Gücer ve Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Çavuşoğlu da katkı sağladı.
Proje ekibi ayrıca, yeraltı maden sahasında yapılan dayanım ve duyarlılık analizleri doğrultusunda bazı galerilerde yerel duyarsızlıkların önlenmesi için öneriler geliştirdi. Bu öneriler, maden sahasında daha güvenli çalışma koşullarının sağlanmasına yardımcı olacak.
Maden atıklarının çevre dostu bir şekilde yönetilmesine yönelik gerçekleştirilen proje hakkında Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek şu açıklamalarda bulundu: “Maden atıklarının çevreyle uyumlu bir şekilde yönetilmesi, sadece ekosistemlerimizi korumakla kalmayıp, aynı zamanda madencilik faaliyetlerinin çevresel etkilerini de minimize ediyor. Üniversitemiz Madencilik İhtisaslaşma Koordinatörlüğü bünyesinde yürütülen bu proje, çevresel sürdürülebilirlik hedeflerimiz doğrultusunda önemli bir adım teşkil ediyor. Böylesi projeler, hem akademik hem de endüstriyel uygulamalarda örnek teşkil ederek, daha sürdürülebilir bir geleceğe katkıda bulunacağına inanıyoruz.
Bu vesileyle de projeye katkıda bulunan başta Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selçuk Alemdağ ve Madencilik İhtisaslaşma Koordinatörlüğümüz olmak üzere tüm çalışma arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum.”