Madencilik Üzerine Bir Araya Geldiler

Madencilik Üzerine Bir Araya Geldiler

Madencilik İhtisaslaşma Koordinatörlüğü Danışma Kurulu Toplantısı Üniversitemizde gerçekleştirildi. 

Üniversitemizde Yükseköğretim Kurulu’nun koordinasyonunda yürütülen ‘Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi’ kapsamında Üniversitemize ‘Madencilik’ alanında ihtisaslaşma yetkinliği verilmesi üzerine tüm paydaşları içeren geniş kapsamlı bir toplantı gerçekleştirildi. Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek’in başkanlığında Üniversitemiz Rektörlük Senato Salonu’nda gerçekleştirilen Gümüşhane Üniversitesi Madencilik İhtisaslaşma Koordinatörlüğü Danışma Kurulu adlı toplantıya projeye katkı verebilecek tüm kamu kurumları ile bölgede faaliyet gösteren madencilik firmalarının temsilcileri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını ve toplantı sunumunu gerçekleştirmek üzere sözlerine başlayan Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek şunları söyledi: “Yükseköğretim kurumları geçmişten günümüze sayı olarak artarken, birçok üniversitede birbirine benzer fakülte ve bölümler ortaya çıkmaya başladı. Bunun birtakım mahsurları oluşmaya başlayınca ‘Türkiye’de Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisas Üniversiteleri’ başlıklı bir proje hayata geçirildi. Bu projenin amacı; birbirine benzeyen üniversiteler yerine, asıl yoğunlaştıkları ilgi ve çalışma alanları ülkemizin belirlenmiş alanlarına göre mevcut meselelerini çözecek üniversitelere doğru üniversitelerimizin yönlendirilmesiydi. Bu kapsamda da 2016 yılında Türkiye’nin ilk Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması kapsamında ilk ihtisas üniversiteleri 6 üniversite olarak ilan edildi. 2021 yılı Kasım ayında dördüncü grup çağrı yapıldı ve yapılan bu çağrı sonucunda Üniversitemiz 3 yıldır yapılan başvuru sonucunda Türkiye’de son grup ihtisas üniversiteleri içerisinde yer aldı. Geçen Kasım ayından itibaren Üniversitemiz Türkiye’de 22 ihtisas üniversitesinden birisi oldu. İhtisas alanımız da ‘Madencilik’ oldu. Biz 14 yıllık bir Üniversiteyiz ve yeni hazırladığımız stratejik planımızda Türkiye’de Madencilik alanında eğer bir üniversite ihtisas üniversitesi olacaksa, bunu isminden tutun tarihi misyonuna kadar Gümüşhane Üniversitesi olmalıdır, düşüncesinden hareketle de 3 yıllık başvurumuzun neticesini geçen yıl almış olduk. Peki ne anlama geliyor bu ihtisas üniversitesi? Gümüşhane ilimizin adından tutun geçmişte Trabzon’dan Erzincan’a kadar olan bölgenin maden ürünlerinin merkezi Gümüşhane’dir. Dönemler içerisinde Gümüşhane Sikkelerinin basıldığı bir yöre dolayısıyla da Türkiye’de bir üniversite Madencilik alanında ihtisas üniversitesi olacaksa, bu Gümüşhane Üniversitesi olmalıdır. Çünkü dış ticaretimizde sektörün maden ve maden ürünlerine dayalı sektörünün payı yüzde 97 seviyelerinde. Bunun dışında bizim şehrimiz bir madenci kasabası olarak kurulmuş. Eski Gümüşhane’de yüzlerce yıl geçmişte de yöre ekonomisine, ülke ekonomisine bu sektör katkı sağlamıştır. Bugün bu durum hali hazırda kamu ve özel sektör öncülüğünde, rehberliğinde devam ettiriliyor. Biz de Gümüşhan Üniversitesi olarak akademik ayağını sürdürmek ve güçlendirmek amacıyla böyle bir başvuruyu 3 yıldır yapıyorduk. Geçen yıl bu başvurumuz kabul edildi. Her birimizin çok değerli katkılarına, birlikte çalışmaya, ortak aklı birlikte kullanmaya, enerjimizi ve sinerjimizi beraber değerlendirmeye daha çok ihtiyacımız var. Biz bu yörede en üst seviyede eğitim öğretim faaliyeti yürüten kurumuz; ama konu madencilik olunca her birinizin ciddi desteğine ihtiyacımız var. Sizlerden de görüş ve desteklerinizi almak isteriz.”

Gerçekleştirilen ‘bilgilendirme, görüş ve öneriler’ konulu toplantıda Üniversitemiz Madencilik İhtisaslaşma Koordinatörlüğü’nün kurulmasından sonra geçen süre içerisinde hazırlıkları tamamlanıp ve Yükseköğretim Kurulu’na sunulmak üzere ‘Madencilik İhtisaslaşma Fizibilite Raporu’ adlı çalışma, Rektörümüz tarafından tüm paydaş katılımcıların görüş ve önerilerine sunuldu.

Rektörümüzün yapmış olduğu sunumun ardından tüm kamu kurum ve kuruluşlarından görüşler alınarak, kendi çalışma alanları ile projeye katkı noktasında yapacakları çalışmalar ele alındı. Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Akçay, Üniversitemizin Madencilik alanında ihtisas üniversitesi olmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren konuşmasında; “Gümüşhane Üniversitemizi yakından takip ediyoruz. Başarıları ve çalışmalarıyla yüzümüzü güldüren ve bizleri heyecanlandıran çalışmalarını takdirle karşılıyoruz. Bugün yine Gümüşhane’mizde kendi adıma ve iş dünyası adına bu güzel toplantıyı tertip ettikleri için Sayın Rektörümüze ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Bizim hem inancımızda hem de kültürümüzde istişare vardır. Hepimizin üzerimize düşeni fazlasıyla yapacağına inanıyorum. 209 üniversite arasından 22 üniversite ihtisas üniversitesi olarak kabul edilmiş, bu üniversitelerden bir tanesi de Gümüşhane Üniversitesi olmuş. İfade edildiği gibi Gümüşhane bir madencilik kasabasıdır. Cumhuriyet öncesi dönemde geçiminin yüzde 80’ni madencilik ile kazanan bir kasabayken, daha sonrasında insan gücüyle madenlerin çıkarılması mümkün olmayınca, o madenci insanlarımız Gümüşhane’ye göç ettiler. Dolayısıyla bizim madencilik üniversitesi olarak ihtisaslaşmamız gerçekten çok güzel bir gelişmedir. Bu nedenle de emeği geçen herkesi kutluyor ve hayırlı olsun diyorum” açıklamasını yaptı.

Gerçekleştirilen toplantıya katılan Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen ise; “Madencilik konusunda ihtisaslaşma noktasında Üniversitemizin adının bundan sonra maden üzerine anılacak ve bu konuda çalışmalar yapılacak olmasından büyük onur duyduk. En başta Sayın Rektörümüze ve ekibine teşekkür ediyorum. Bu işin rehberliğini Üniversitemiz yapacaktır. Doğru adresteyiz, doğru yerdeyiz. Tabi kurumlarımız ile beraber inşallah madencilik sektörü, burada önemli bir yer edinecektir. Ülke ekonomisine de büyük katkıları olacağına inanıyorum. Gümüşhane Belediyesi olarak bizler de elimizden gelen her türlü desteği vermeye hazırız. Madencilik noktasında, Gümüşhaneli birisi olarak ismimizi de bir maden olan Gümüş’ten almış olmamız çok önemli. Üniversitemizin madencilik alanında ihtisaslaşma noktasındaki bu çalışmalarından dolayı Sayın Rektörümüze ve ekibine tekrardan teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Toplantıya katılan tüm kamu kurumlarının ve özel sektör temsilcilerinin tam desteğini alan Rektörümüz, toplantı bitiminde katılan herkese teşekkürlerini sundu.
  • Gösterim 1422
  • Toplam 6