Rektörümüz “2021 Yılı Engelsiz Üniversite Ödül Töreni” ne Katıldı

Rektörümüz “2021 Yılı Engelsiz Üniversite Ödül Töreni” ne Katıldı

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından Üniversitelerimizde tüm öğrencilerimizin kampüs yaşamına kazandırılması amacıyla “Engelsiz Erişim ve Engelsiz Eğitim” başlığı altında başlayan “Engelsiz Üniversite Ödülleri Töreni” gerçekleştirildi.

Yükseköğretim kurumlarındaki engelli bireylerin mekânlara, eğitsel imkânlara ve sosyo-kültürel faaliyetlere erişimleri konusunda farkındalık yaratmak ve iyi uygulamaları yaygınlaştırmak amacıyla düzenlenen “Engelsiz Üniversiteler Ödül Töreni”, COVİD-19 salgını dolayısıyla bu yıl yine video konferans yöntemi ile gerçekleştirildi. Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek’in de katıldığı programa; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, YÖK Engelli Öğrenci Çalışma Grubu Yürütücüsü ve YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Zeliha Koçak Tufan, YÖK Yürütme Kurulu Üyeleri, bütün üniversitelerin rektörleri, en çok ödül alan üniversitelerin rektörleri, ilgili rektör yardımcıları, engelli öğrenci birim sorumluları ve ödüllerin değerlendirilmesinde katkı sağlayan panelistler katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, küresel salgın sürecinin birçok alanı etkilediğini ve yükseköğretim alanına da eğitim teknolojileri, uzaktan eğitim, dijital veriler, dijital beceriler, dijital dönüşüm gibi yeni eğitim paradigmalarını beraberinde getirdiğini belirtti. Bu zorlu süreçte hareket kabiliyetimizi kaybetmeden ve doğru zamanda hızlı kararlar alarak akademi ve öğrenci merkezli bir yaklaşımla “Yeni YÖK” konseptinde ulusal ve uluslararası boyutlarda yükseköğretim politikaları üretmeye devam ettiklerini sözlerine ekleyen Başkan Saraç, “Yeni YÖK” olarak bütün bu yeni ve yenilikçi girişimleri bağlamında özem önem verdiklerini dile getirdi. Bugün itibari ile YÖKSİS verilerine göre farklı engel düzeylerindeki öğrencilerin sayısının 50 binin üzerinde olduğunu hatırlatan Saraç, bu rakamların çok üstünde engelli öğrencimizin olduğunu ve maalesef bu durumlarını resmi makamlara bildirmediklerinden haberdar olduklarını ifade etti.

Engelsiz Erişim ve Engelsiz Eğitim temalarıyla düzenlenen törende, yükseköğretim kurumlarına “Mekanda Erişebilirlik”, “Eğitimde Erişebilirlik” ve “Sosyo-Kültürel Faaliyetlerde Erişilebilirlik” olmak üzere 3 kategoride “Engelsiz Üniversite Bayrakları” ile farklı engelli gruplarına erişilebilir kılan üniversitelerin ilgili programlarına “Engelsiz Program Nişanı” verildi.  Engelsiz Üniversite Bayrak ödülleri kapsamında: “Mekanda Erişilebilirlik Bayrağı” (Turuncu Bayrak) için 197 başvuru alınırken, 52 üniversiteye toplamda 129 Turuncu Bayrak verildi. “Eğitimde Erişilebilirlik Bayrağı” (Yeşil Bayrak) için 21 başvuru alınırken, bu başvurular neticesinde 14 üniversiteye toplamda 30 yeşil bayrak verildi. “Sosyo-Kültürel Faaliyetlerde Erişilebilirlik Bayrağı” (Mavi Bayrak) için yapılan toplam 24 başvuru sonucunda 6 üniversiteye toplamda 9 mavi bayrak verildi. ​“Engelsiz Program Nişanı” Programlarını farklı engelli gruplarına erişilebilir kılan üniversitelerin ilgili programlarına verilen “Engelsiz Program Nişanı” için 21 Üniversiteden 108 başvuru sonucunda 2 üniversiteden 7 programa Engelsiz Program Nişanı verildi.

İlki 2018 yılında verilmeye başlanan Engelsiz Üniversite Ödülleri, hakkında açıklamalarda bulunan Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, konuyla ilgili şunları söyledi:

“Yeni YÖK konseptiyle birlikte yükseköğretimde başlayan çalışmalar üniversitelerimizi fiziki mekanlarda, eğitimde ve sosyokültürel faaliyetlerde erişilebilir kılmak için özendirici, teşvik edici birçok çalışma olmuştur. Bu çalışmalardan bir tanesi de engelli öğrencilerimiz başta olmak üzere tüm öğrencilerimizin üniversitelerimize erişimlerini kolaylaştıracak, teşvik edici çözümlerin ortaya konulduğu Engelsiz Üniversite çalışmasıdır. Üniversitelerimizin fiziki mekan, eğitim programlarının erişilebilirliği ve sosyokültürel faaliyetlerde erişilebilirlik konularında yaptıkları düzenlemelere göre bayrak ödülleri verilmektedir. Ödüllerin ilk verildiği 2018 yılında 41 üniversiteden 318 başvuru var iken, 2020 yılında bu sayı 116 üniversiteden 841’e ve 2021 yılı içerisinde ise 114 Üniversitenin 837 başvurusundan 56 Üniversiteye 168 bayrak verildi. Gümüşhane Üniversitesi olarak bizler de engelsiz üniversite çalışmasını destekliyoruz. Üniversitemiz içerisinde kapsamlı bir şekilde çalışmalarımızı tamamlama gayreti içerisindeyiz. İlerleyen süreçlerde bu bayraklara talip olacağız.  Bu kapsamda böylesi güzel ileriye dönük projeleri kazandıran YÖK Başkanımız Prof. Dr. Sayın M. A. Yekta Saraç’a teşekkürlerimi sunuyor, ödül alan üniversitelerimizi de kutluyorum.”

  • Gösterim 1550
  • Toplam 3