Üniversitemiz 2021 Yılı Dünya Bilim Alanı Sıralamasında

Üniversitemiz 2021 Yılı Dünya Bilim Alanı Sıralamasında

URAP tarafından yayımlanan “2021 Yılı Dünya Bilim Alanı Sıralamalarında Türk Üniversitelerinin Durumu” adlı raporunda Üniversitemiz iki bilim alanıyla sıralamada yer aldı.

Dünya alan sıralaması yapan 8 kurumun 2021 yılındaki alan sıralamalarına girebilen üniversitelerin durumunun topluca sunulduğu raporda, üniversitelerin 2021 yılında hangi sıralama kurumunun hangi alan sıralamasına girebildiği ve dünyada kaçıncı oldukları gösterilmektedir. Üniversitemiz 8 araştırma kurumu arasından SCIMAGO tarafından Agricultural and Biological Sciences (Tarım ve Biyoloji Bilimleri) 808’inci ve Earth and Planetary Sciences (Dünya ve Gezegen Bilimleri) bilim alanında da dünyada 580’inci sırada yer aldı.

En fazla üniversitenin yer aldığı bilim alanı “kimya” oldu. Kimya bilim alanında 136 Türk üniversitesi yer alırken; 115 üniversite “mühendislik”, 106 üniversite “sosyal bilimler”, 104 üniversite “fizik-astronomi”, 101 üniversite “matematik”, 90 üniversite “tıp”, 86 üniversite “enerji”, 83 üniversite “ziraat-biyolojik bilimler”, 77 üniversite “çevre bilimleri” ve 72 üniversite de “biyokimya genetik- moleküler biyoloji” alanlarında yer almayı başardı.

Yayımlanan raporda 130 Türk üniversitesinin dünya alan sıralamalarından en az birine girebildiği açıklandı. Ayrıca URAP tarafından; “Farklı sıralama kurumları, aynı alan için bazen aynı bazen farklı isimler kullanmaktadır. Örneğin bazı sıralamalarda Fizik alanı “Physics” şeklinde, bazılarında “Physical Sciences” şeklinde tanımlanmaktadır. Tıp alanı ise bazı sıralamalarda “Medicine” olarak adlandırılırken, diğerlerinde “Clinical Medicine” şeklinde adlandırılmaktadır. Bu tanımlamalar birbirinin aynı değildir, örneğin “Physical Sciences” sadece Fizik alanını kapsamamaktadır. Fizikle birlikte Kimya ve Biyoloji alanlarına ait makaleler birlikte değerlendirilmektedir. Bu nedenle, rapordaki tablolarda yer alan bilim alanlarının adları ilgili web sayfalarından kopyalanarak (İngilizce) verilmiştir. Bilim alanı adlarının orijinal haliyle verilmesinin amacı; sıralama kurumlarının internet sayfalarındaki sıralama tabloları incelendiğinde, alan isimlerinin karışıklığa neden olmasını önlemektir” şeklinde açıklama yapıldı.

URAP tarafından yayımlanan rapora ilişkin değerlendirmelerde bulunan Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek konuya ilişkin şunları söyledi: “Günümüzde dünya genelinde 8 araştırma kurumu, üniversitelerin akademik durumlarına ilişkin bilim alanı sıralaması yapmaktadır. Bilim alanı sıralamaları; üniversitelerimizin hangi bilim alanlarında daha başarılı olduklarını ve hangi bilim alanlarında kendilerini geliştirmeleri gerektiği konusunda ipuçları vermektedir. Üniversitemizin son 5 yıllık dönemine baktığımızda büyük bir gelişim ve dönüşüm gösterdiğini görmekteyiz. Özellikle dünya sıralamalarında sürekli adından söz ettiren Üniversitemiz, iki bilim alanında da dünya sıralamasında kendisine yer edinmiştir. Üniversitemiz bilindiği üzere Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’nun (TÜBİTAK) üniversitelerimizin araştırma alanları bazında performanslarının karşılaştırmalı olarak değerlendirilebilmesini amaçlayan ‘Üniversitelerin Alan Bazlı Yetkinlik Analizi’ adlı raporunda Yer Bilimleri (Jeoloji + Jeofizik) alanında 1’inci bölgede yer alma başarısını göstermişti. Aynı şekilde SCIMAGO araştırma merkezi tarafından yapılan araştırmada da iki bilim alanımızın bu raporda sıralamaya girdiğini görmekteyiz. Böylesi sıralama raporları bizlere Üniversitemizin durumunu ve gelişimini en net şekilde aktarmasının yanında üniversite adayları ve ailelerinin ülke içindeki ve ülke dışındaki üniversiteleri seçerken sağlıklı karar vermelerine de yardımcı olmaktadır. Bu amaçla da Gümüşhane Üniversitesi’nin gelişiminde, yükselmesinde ve kaliteli eğitim altyapısının oluşmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

Raporun ilgili tam haline aşağıdaki linkten ulaşmak mümkündür:

https://newtr.urapcenter.org/cdn/storage/PDFs/xdhvNhJh6BNrdEj6o/original/xdhvNhJh6BNrdEj6o.pdf