1.Uluslararası Afet Yönetimi Kongresi (IDMC 2018) Başladı

1.Uluslararası Afet Yönetimi Kongresi (IDMC 2018) Başladı

Üniversitemiz ev sahipliğinde, Girne Amerikan Üniversitesi ve Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı işbirliğiyle ‘‘Mülteci, Göç, Güvenlik ve İşbirliği’’ temalı, 1.Uluslararası Afet Yönetimi Kongresi başladı.
Afet yönetimi konusunda ülkemizde ilk kez gerçekleştirilen kongrenin açılışı protokol konuşmalarıyla başladı. 5 ülkeden bilim insanının katıldığı kongrede 132 bildiri sunumu yapılacak. Kongrenin açılış konuşmasını gerçekleştiren Girne Amerikan Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Günhan Erdem, Ülkemizin sahip olduğu jeolojik, topografik ve meteorolojik koşullar nedeniyle büyük can ve mal kayıplarına yol açan doğal afet olaylarıyla sıkça karşılaştığını belirterek; “Ülkemiz özellikle 1999 yılındaki Marmara depreminden sonra doğal afetlerle mücadele ile daha çok ilgilenmeye başladı. Bununla beraber Türkiye Ortadoğu’daki mültecilerden en fazla etkilenen ülkelerden birisidir. Ülkemizin afetler ve mülteciler konusunda bilgi ve deneyimlerini paylaşmak üzere bu toplantılar birçok konuda yapılacaktır. Umarım düzenlenen bu kongre ile bilimsel fikirlerin geliştirilmesi yeni araştırmaların yapılması ve işbirliğinin oluşturulması bağlamında önemli adımlar atılmasında bir yol çizecektir. Bununla beraber Gümüşhane Üniversitesi Rektörü, Girne Amerikan Üniversitesi Rektörü ve AFAD Başkanlığı’na bu organizasyona yaptıkları katkıdan dolayı teşekkürlerimi sunmak istiyorum” şeklinde konuştu.
Girne Amerikan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutsal Öztürk Gümüşhane Üniversitesi ile birlikte böylesi önemli ve ilk defa yapacakları 1. Uluslararası Afet Yönetimi Kongresi’nden duydukları heyecanı ve mutluluğu dile getirdi. Rektör Öztürk konuşmasında, “Biz geçen sene Gümüşhane Üniversitemizin çok değerli Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek ve ekibi ile beraber Girne’de uluslararası ilişkiler açısından önemli olan bir protokol gerçekleştirdik. İki üniversitemiz, anavatanımız Türkiye’miz ve yavru vatan Kıbrıs’ta bu birlikteliği sağladık. İnanılmayacak bir hızla çok önemli olan bu kongrenin düzenlenmesi etkinliğine girdik. Bu da bizim bu birlikteliğimizin ürünüdür. Bu birliktelikler önümüzdeki süreçlerde de artarak devam edecek ve hem Türkiye’ye hem de Kıbrıs’a yararları olacaktır. Dikkat edildiği takdirde hiç ummadığımız afetlerle karşılaşıyoruz. Dolayısıyla doğal afet, çok önemli bir durumdur. Bu nedenle de uluslararası boyutta olan bu kongre çok önemlidir. İlkini Gümüşhane Üniversitesi’nde gerçekleştiriyoruz. İkincisini Burdur’da ve üçüncüsünü de Girne Amerikan Üniversitesi’nde gerçekleştirerek, bunu hep beraber geleneksel hale getireceğiz. Bundan dolayı da 1. Uluslararası Afet Yönetimi Kongresi’nin hayırlı olmasını diliyorum” sözlerine yer verdi.
Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen ise AFAD’ın kendileri için hayati önemde olduğunu belirten konuşmasında, “Bu kongrede belki de en çok faydalanacak kişilerden birisi de benim. İlimizde afet olaylarından hepsini bulmak mümkündür. Coğrafya bizim kaderimiz, ama bu felaketleri en aza indirmek için çalışmalarımızı hızlandırabiliriz. Gümüşhane ili AFAD konusunda rol model olabilir. Üniversitemiz ve AFAD ekibimizle birlikte çalışmalarımızı daha da sıkı bir şekilde yapacağız. Bu kongre öncelikle benim için çok faydalı olacaktır” dedi.
Nepal Ulusal Afet Yönetim Merkezi Başkanı davetli konuşmacı Prof. Dr. Meen B. Poudyal Chhetri de konuşmasında, “Doğal afetler çok ciddi konulardır. Çünkü insanların yaşamları ve mal mülkleri bu afetlerde kaybolmaktadır. Dünya üzerindeki iklim değişikliğinden dolayı özellikle gelişmekte olan ülkelerde bu durum ortaya çıkmaktadır. Zaman içerisinde bunun önlemini kesinlikle ele almamız gereken bir konu. Aksi takdirde hepimiz çok büyük problemler yaşarız. Umarım Türkiye bu noktada felaketlerin dünya üzerinde azaltılması anlamında bir model olarak hizmet eder. İşte bu kongre bu noktada bir başlangıç olarak kabul edilebilir. Türkiye ile birçok ortak çalışma yürütmemiz mümkündür. Özellikle de Gümüşhane Üniversitesi ile bizim üniversitemiz arasında ortak bir çalışma yürütülebilir. Bu noktada bu kongre büyük bir katkı sağlayacaktır. Umarım işbirliği yaparak ülkelerimize felaketlerin azaltılması noktasında fayda sağlayabiliriz. Türkiye’ye beni davet ettiğiniz için çok teşekkür ediyorum” açıklamasında bulundu.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanı Dr. Mehmet Güllüoğlu adına davetli konuşmacı olarak programa katılan AFAD Planlama ve Zarar Azaltma Dairesi Başkanı Yusuf Aysu da “Hem birey olarak hem toplum olarak hem yerleşim birimleri olarak dirençliysek, direncimizi artırırsak doğa olaylarının afetlere dönüşmesini engelleyebiliriz. Ülkemizin değişik noktalarında afet yönetimi sürecinde kullanılmak üzere mobil koordinasyon merkezleri kurulmuştur. Aynı zamanda afet yönetiminin temel taşlarını oluşturan Afete Hazır Türkiye eğitim kampanyası Milli Eğitim Bakanlığıyla işbirliği içerisinde yürütülmektedir. Bu kapsamda bu güne kadar 11 milyon kişiye erişim sağlanmıştır. AFAD bugün Türkiye de bulunan deprem veri merkezleriyle 7 gün 24 saat depremleri izlemektedir. Sonuç olarak bugün afetlere dünden daha hazırlıklı olduğumuzu söyleyebiliriz. Düzenlenen bu kongrenin ülkemiz ve milletimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum” açıklamasında bulundu.
Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek de seri bir şekilde düzenledikleri kongrelerin dördüncüsü olan 1. Uluslararası Afet Yönetimi Kongresi’nde sunulacak bildirilerin doğal afetler konusunda yol gösterici bilimsel çalışma olacağını söyleyerek; “Girne Amerikan Üniversitesi ile işbirliğimizin ilk önemli ürünü olarak Gümüşhane ve ülkemiz kamuoyuna sunmanın gururunu ve mutluluğunu yaşıyoruz. Afet konusu hepimizi hem ilgilendiren hem de derinden etkileyen en önemli konuların arasında yer almaktadır. Biz afeti; insan ve faaliyetlerini fiziki, sosyal ve ekonomik olarak etkileyen aynı zamanda bunları durduran, atlatan olaylar olarak tanımlıyoruz. Bizler afetleri kendi içerisinde insanın müdahil olmamasına göre doğal afetler, beşeri afetler; gelişme hızına göre yavaş gelişen afetler, hızlı gelişen afetler ve kökenine, kaynağına göre yer kökenli afetler, atmosfer kökenli afetler, insan ve teknoloji kaynaklı afetler gibi gruplandırıyoruz. Hangi sınıflarda afet konusunu tanımlarsak tanımlayalım insanı, hayatı derinden etkilediğini biliyoruz. İstatistiklere göre dünyada bir yılda 100 civarında yıkıcı, hasar yapıcı ortalama deprem meydana gelmektedir. 10 bin civarında sel meydana geliyor. Dünyada yaklaşık 130 bin insan farklı afetlerden dolayı hayatını kaybetmektedir. Gümüşhane olarak bizim yamaçlar ile ilgili kütle hareketleriyle ilgili ciddi problemlerimiz var. Bu nedenle de özellikle inşaat sektörü ile uğraşan bütün sektör temsilcilerine derin sondajsız iş yapılmamasını öneriyorum. Yüzeyde sert kaya olarak görünse de derinlerde kil ve kalker görmek mümkündür. Bu nedenle de ciddi yatırımlarla derin sondajlarla iş yapmak gerekiyor. Bugün burada yapılacak kongrenin Gümüşhane ilimiz başta olmak üzere tüm ülkemize hayırlı olmasını diliyor, emeği geçen katkı sunan herkese teşekkür ediyorum” düşüncelerini açıkladı.
Yapılan protokol konuşmalarının ardından katılımcılara teşekkür belgesi ve plaket takdimi yapıldı. Kongrenin açılış kısmı sona erdikten sonra katılımcılar üniversitemiz Rektörlük alanında Ankara AFAD Müdürlüğü tarafından kurulan Deprem Simülasyon Tır’ında gerçekleşen depremleri birebir yaşama olanağı buldular. Ardından afetlerde kullanılan araç gereçler hakkında bilgiler aldılar. Kongrenin öğleden sonraki kısmı yapılan bildiri sunumlarıyla devam etti.
  • Gösterim 6093
  • Toplam 23