Adli Olaylar ve Yaklaşım Etkinliği Düzenlendi

Adli Olaylar ve Yaklaşım Etkinliği Düzenlendi

Üniversitemiz Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Paramedik kulübü ile İlk ve Acil Yardım programı tarafından “Adli Olaylar ve Yaklaşım” başlıklı etkinlik düzenlendi.

Üniversitemiz Prof. Dr. Ahmet Durmuş Çok Amaçlı Salon’unda gerçekleştirilen etkinliğe Gümüşhane Adli Tıp Şube Müdürlüğü’nden Adli Tıp Uzmanı Dr. Çağdaş Savaş katıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını Üniversitemiz Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mehmet Merdan yaptı. Prof. Dr. Merdan; “Acil serviste görev yapan sağlık çalışanları, Hemşireler, Paramedikler (sağlık memurları); sağlık kurumlarına müracaat eden aile içi şiddet, cinsel saldırı, istismar, kazalar, yaralanmalar, intihar girişimleri, alkol, madde bağımlılığı, ilaç, gıda zehirlenmesi, kriminal düşükler ve malpraktis gibi adli vakalara bakım ve tedavi hizmeti vermektedir. Sağlık çalışanları karşılaştıkları bu adli vakalarda bireyi ilk gören, ailesi ya da yakınlarıyla ilk iletişime giren, muayene sırasında eşyalarına dokunan ve bireyden alınan laboratuvar örnekleri ile ilk temas eden kişilerdir. Sağlık çalışanlarının adli vaka ile karşılaşmaları yeni olmamakla birlikte, sağlık çalışanlarının adli vakayı fark edebilmesi, kanıtı tanımlayıp, toplayabilmesi, saklayabilmesi ve kayıt edebilmesi için yeterli bilgi, anlayış ve beceriye sahip olması uygun yaklaşımda oldukça önemlidir. Bu bilgi, anlayış ve beceriye sahip olmak için, hemşirelik ya da Paramedik (ilk ve acil yardım) bölümlerinin müfredat programlarında seçmeli/zorunlu olarak ‘Adli Hemşirelik’ dersinin verilmesi, mezuniyet sonrası sertifikalı kurslara katılımın desteklenmesi ve Adli Hemşirelik alanında lisansüstü eğitim programlarının yaygınlaştırılması oldukça önem arz etmektedir. Bu vesile ile de programın düzenlenmesinde emeği geçen başta Öğr. Gör. Elif Buşra Hamzaoğlu, Öğr. Gör. Gökçem Duru, Öğr. Gör. Merve Gençosmanoğlu’na, okulumuz Paramedik kulübüne ve İlk ve Acil Yardım programı öğrencilerine, programımıza katılarak bizleri bilgilendiren Adli Tıp Uzmanı Dr. Çağdaş Savaş’a teşekkür ederim” şeklinde konuştu.
Gerçekleştirilen açılış konuşmasının ardından Adli Tıp Uzmanı Dr. Çağdaş Savaş “Adli Olaylar ve Yaklaşımı” adlı bir sunum gerçekleştirdi. Dr. Savaş, sunumunda sağlık çalışanlarının adli olaylardaki rolü, adli olay/olgu, sağlık görevlisi veya kamu görevlisinin suçu bildirmemesi durumu, sağlık kuruluşunda adli olgu bildirim süreci, delil ve delillerin toplanması ve olay yerindeki sağlık çalışanlarının rolü konularında detaylı bilgiler verdi. Özellikle olay yerindeki sağlık çalışanlarının üzerinde durulması gereken noktalar hakkında bilgiler veren Dr. Savaş alınması gereken önlemleri şu şekilde sıraladı:
·        Tıbbi müdahale öncesi yaraların yeri, büyüklüğü, rengi, çeşidi, herhangi bir yabancı cisim, obje var mı? Yaradan çıkarılacak artıklar kâğıt bir poşete ya da temiz bir kaba konulmalı, hasta idrar, dışkı yapacaksa ya da kusmak istiyorsa bunlar örnek olarak temiz bir kaba alınmalıdır.
·        Olay yerindeki su şişesi, kahve bardağı gibi eşyalara dikkat edilmeli, oral olarak saldırıya uğramış hastalara yemek, içecek verilmemelidir.
·        Kanıtlar toplanana kadar dişlerin fırçalanmaması ve gargara yapılmaması.
·        Komuta merkezinin vakayı aldığı saat, çağrı saati, sağlık ekiplerinin olay yerine ulaşım saati, olay yerinden ayrılış saati önemlidir.
·        Olay yerine kendimize ait biyolojik materyal bırakılmamalıdır.
·        Tuvaleti kullanmamalı, suyu açmamalı, herhangi bir şey yememeli veya içmemelidir. sigara içmemeli, havluyu kullanmamalıdır.
·        Olay yeri temizlenmemeli bu durumlar görüldüğünde müdahale edilmelidir.
·        Gerekirse hastaya güvenlik güçleri eşlik edebilir.
·        Silah ve mermi kovanlarının ilk yerlerinin muhafaza edilmesi, yerinden alınacaksa kalem ya da çubuk benzeri bir cisimle tetik yerinden tutarak yapılmamalıdır.
·        Açık kapı, pencere ve yaralının ilk bulunduğu pozisyon.
·        Ambulanstaki sedye koruyucu kılıfı içe katlayıp teslim edilmelidir.
·        Adli yetkililere haber verildiği, vaka kayıt formundaki açıklamalar bölümüne not edilmeli.
·        Exitus olan adli vakalar, yapılan müdahale ekipmanlarını sökmeden adli tıpa gönderilmeli.
·        Ateşli silah kullanılan olaylarda şahsın el ve bilekleri temizlenmemeli.
·        Temizlenme zorunluluğu oluşmuşsa temizlemede kullanılan pamuk, spanç gibi malzemeler korunarak emniyet görevlilerine teslim edilmek üzere poşete konularak muhafaza edilmelidir.

Sunumun sonunda öğrencilerden gelen soruları cevaplayan Adli Tıp Uzmanı Dr. Çağdaş Savaş’a program sonunda Üniversitemiz Sağlık Hizmetleri MYO Müdürü Prof. Dr. Mehmet Merdan tarafından etkinliğe katkılarından dolayı plaket ve teşekkür belgesi taktim edildi.

Sağlık çalışanlarının adli vakalara uygun bir şekilde yaklaşımını anlamak ve bu konuda bilgi sahibi olmak adına gerçekleştirilen etkinliğin önemine değinen Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek şunları söyledi: “Özellikle sağlık hizmeti verenlerin adli vakalarla karşılaşma olasılığı oldukça yüksektir. Bu nedenle, etkinlikte vurgulandığı gibi, hemşirelik ve paramedik gibi meslek alanlarında adli vakalara ilişkin eğitimlerin verilmesi ve bilgi birikiminin artırılması büyük önem taşımaktadır. Ayrıca, olay yerinde sağlık çalışanlarının dikkat etmeleri gereken noktaların detaylı bir şekilde sunulması da oldukça faydalı olduğuna inanıyorum. Böylesi etkinliklerin devam etmesi ve sağlık çalışanlarının sürekli olarak güncel bilgilerle donatılması, toplumun refahına katkı sağlayacaktır. Bu vesileyle de etkinliğin düzenlenmesinde emek veren öğretim elemanlarımızı tebrik ediyorum. Ayrıca etkinliğe değerli bilgileriyle katkıda bulunan Gümüşhane Adli Tıp Şube Müdürlüğü’nden Adli Tıp Uzmanı Dr. Çağdaş Savaş’a da katkılarından dolayı teşekkür ediyorum.” 
  • Gösterim 569
  • Toplam 4