“Afrikalı Uşaklar” Belgeseline ABD’den Özel Ödül

20 Kasım- 15 Aralık 2021 tarihleri arasında çevrim içi olarak düzenlenen “Boston-Türk Festivali 16. Yıl Belgesel ve Kısa Film Yarışması” sonuçları açıklandı. Kuzey Amerika’da düzenlenen ve türünün ilk örneği olan yarışma, film tutkunlarının gelişmekte olan film yapımcılarının eserlerini ilk elden keşfedebildiği büyük bir gelenek haline dönüştü. Festivalde ödüle layık görülen 13 belgesel ve 20 kısa film, 10 seansta düzenlenen gösterimlerle izleyicilerin beğenisine sunuldu. Üniversitemiz İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü öğrencisi Bayram Fidanboy’un yönetmenliğini yaptığı “Afrikalı Uşaklar” adlı belgesel film, gerçekleştirilen festivalde “Belgesel Kategorisi Özel Ödülü”ne layık görüldü.
      “Afrikalı Uşaklar” belgesel filmi ilginç bir konuya değiniyor. Daha iyi bir yaşam sürebilmek ve Afrika’daki ailelerine bakabilmek için Afrika kıtasının çeşitli ülkelerinden göç edip, sezonluk işçi olarak Türkiye’ye gelen insanların trajik hikâyesini anlatan kısa filmde, daha çok İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlerde görmeye alışkın olduğumuz Afrikalı göçmenlerin Rize’nin çay bahçelerindeki çay toplama hikayeleri anlatılıyor. Doğdukları topraklar geniş düzlüklerden oluşan göçmenlerin, yaşam mücadelesi uğruna hayatlarında ilk kez karşılaştıkları sarp yamaçlardaki mücadeleleri ve bölge insanı ile olan ilişkileri filmde seyirci ile buluşuyor.
      Yönetmenliğini ve senaristliğini Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü 4. Sınıf öğrencisi Bayram Fidanboy, görüntü yönetmenliğini Hüseyin İnan, yönetmen yardımcılığını ise Aziz Arga’nın yaptığı filmin danışmanlığını Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Burak Türten yaptı. Afrikalı işçilerin söylemi ile “Bizler de herkes gibi insanız” ana fikri üzerine temellenen film, gerçekleştirilecek film festivallerinde üniversitemizi temsil etmeye devam edecek.
      Üniversitemize ait son günlerde peş peşe gelen başarı ve ödül haberleri ile gururlandığına vurgu yapan ve alınan ödülle ilgili açıklamalarda bulunan Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek duyu ve düşüncelerini şu şekilde dillendirdi: "Boston Türk Festivali’nin 16. Geleneksel Belgesel ve Kısa Film Yarışması sinemacılara, filmlerinin uluslararası bir izleyici kitlesine ve film eleştirmenlerine ulaşması adına bulunmaz bir fırsat sunuyor. Öğrencilerimizin büyük uğraşlar ve emekler sonucunda ortaya çıkardıkları eserlerin ulusal ve uluslararası arenada ödüllere layık görülmesi, gelecek adına onları da umutlandırırken, verdiğimiz eğitim-öğretimin meyvelerini bu şekilde almak bizleri de gururlandırıyor. Üniversitemizin dışarıya açılan penceresi olarak adlandırdığımız İletişim Fakültemiz, böylesine değerli eserleri ortaya çıkarmaya ve yarışmalarda ödüller almaya devam ederek bizleri onurlandırıyor. Öğrencilerimizin özellikle salgın sürecinde büyük emeklerle hazırladıkları ‘Afrikalı Uşaklar’ adlı belgesel filmin, uluslararası alanda böylesi bir ödüle layık görülmesi ilimiz ve Üniversitemiz adına dikkat çekici bir gelişmedir. Bundan dolayı da ödüle layık görülen belgesel filmde emeği geçen öğrencilerimiz Bayram Fidanboy, Hüseyin İnan ve Aziz Arga’yı kutluyorum. Öğrencilerimizin başarılarında pay sahibi olan danışman hocaları Dr. Öğr. Üyesi Burak Türten’e de desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum."