Anadolu Üniversiteler Birliği’nden Üniversitemize Ödül

Proje kültürünün oluşması, yeni fikirlerin olgunlaşarak uygulamada yer alması, şirketleşme ve girişimciliğin arttırılması amacıyla Anadolu Üniversiteler Birliği (AÜB) tarafından düzenlenen 1. Ar-Ge Proje Pazarı’ndan, Üniversitemiz ödülle döndü.

Bölgedeki 13 üniversitenin katılımıyla 2021 yılında kurulan ve dönem başkanlığı Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kul tarafından yürütülen AÜB’nin organize ettiği 1. Ar-Ge Proje Pazarı, Yozgat Bozok Üniversitesi’nin (YOBÜ) ev sahipliğinde, YOBÜ Erdoğan Akdağ Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Üniversitemiz Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Mustafa Engin Başoğlu, “Bina Entegreli Fotovoltaik Sistemlerde Maksimum Güç Optimizeri (Düzenleyici) Tasarımı ve Prototipinin Üretilmesi” adlı projesi ile TÜBİTAK projelerinin yarıştığı kategoride TÜBİTAK Jüri Özel Ödülüne layık görüldü.

Ar-Ge ve inovasyon içerikli proje fikrine sahip üniversite öğrencilerinin, bilim insanlarının, sanayi ve Ar-Ge kuruluşlarındaki insan kaynaklarının bir araya getirilmesini sağlayan proje kapsamında; Ar-Ge projesi yapmak isteyen sanayiciler, üniversiteler, Ar-Ge kuruluşları ve teknopark çalışanları ile bilim insanları arasındaki iletişimin arttırılması, proje sahibi öğrencilere ve araştırmacılara destek verilmesi ve üniversite-sektör iş birliğine katkı sağlanması amaçlarıyla gerçekleştirilen 1. Ar-Ge Proje Pazarı etkinliğine akademisyen ve öğrenciler toplamda 350’ye yakın proje ile katılım sağladı.

Gerçekleştirilen etkinlikte konuşan YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Rahmi Er, üniversitelerin inisiyatif kullanarak birlik kurmalarını, ortak araştırmalar yürütmelerini, birbirlerinden istifade etmelerini hususlarına vurgu yaptı. YÖK Başkan Vekili Er konuşmasını; “Her ilde en az bir üniversite kurulmasıyla yükseköğretim, nicel büyümesini neredeyse tamamlamış durumdadır. Bundan sonra ağırlık verilmesi gereken nokta, nitelikli Ar-Ge faaliyetidir. Üniversitelerimizin gerçekleştirdikleri Ar-Ge faaliyetlerinin yanı sıra biz de YÖK olarak ülkemizin nitelikli Ar-Ge elemanı ihtiyacını karşılamak amacıyla önemli adımlar atıyoruz. İlki düzenlenen Ar-Ge proje pazarı etkinliğinin verimli geçmesini, yükseköğretim sistemimize ve Ar-Ge odaklı süreçlerin gelişimine katkılar sağlamasını diliyorum” diyerek tamamladı.

1. Ar-Ge Proje Pazarında 5 kategoride ödüle layık görülen toplam 33 proje sahibine Yozgat Valisi Ziya Polat, Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kul ve öğretim üyeleri Prof. Dr. Ahmet Karadağ ve Prof. Dr. Semih Aktekin tarafından ödülleri takdim edildi.

1. Ar-Ge Proje Pazarında aldığı ödülden dolayı Üniversitemiz Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Mustafa Engin Başoğlu’nu tebrik eden Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek açıklamasında “Ülkemiz gerek eğitimde gerekse de Ar-Ge projelerinde bir ivme yakalamış durumdadır. Gümüşhane Üniversitesi olarak da bu ivmeye katkıda bulunmak amacıyla özellikle ülkemizin enerji ihtiyacına cevap verebilecek projeler üretiyoruz. Coğrafi yapısındaki değişkenliklerden dolayı ülkemiz değişen yenilenebilir enerji kaynaklarına sahiptir. Bu kaynakların en iyi şekilde değerlendirilmesi de yapılacak yeni teknik projelere ve sistemlere bağlıdır. Nitekim Doç. Dr. Mustafa Engin Başoğlu hocamızın çalışması olan ‘Bina Entegreli Fotovoltaik Sistemlerde Maksimum Güç Optimizeri (Düzenleyici) Tasarımı ve Prototipinin Üretilmesi’ adlı proje de enerji verimliliğine yönelik büyük katkılar sağlaması yönünden dikkat çekicidir. Bundan dolayı da TÜBİTAK Jüri Özel Ödülüne layık görülmesi bizleri hem sevindirdi hem de gururlandırdı. Hocamızı bu değerli çalışması ve aldığı ödülden dolayı en içten dileklerimizle kutluyor, başarılarının devamını diliyoruz” sözlerine yer verdi.