Üniversitemiz Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü tarafından seri bir şekilde düzenlenen ve gastronomi alanının her yönüyle konuşulup, tartışıldığı çevrimiçi etkinliklerin üçüncüsünde Türkiye Aşçılar Federasyonu Başkan Vekili Mustafa EROL konuk edildi.
4 Ocak 2021 Pazartesi günü düzenlenen söyleşiye; Turizm Fakültesi öğretim elemanları ve öğrencileri, Şiran aşçılık bölümü öğrencileri ve Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Yılmaz SEÇİM katılım sağladı.
Türkiye Aşçılar Federasyonu Başkan Vekili Mustafa EROL söyleşide, uzun yıllardır yiyecek-içecek sektörünün içerisinde yer aldığını belirterek, bu meslekte 25 yaşında şef aşçı unvanı elde ettiğini ve bu unvanı 17 yıldır sürdürdüğünü ifade etti. Ek olarak Türkiye Aşçılar Federasyonu’nun işlevlerinden kısaca bahsetti. Mustafa Şef, federasyonun yaklaşık 15 yıl önce kurulduğunu, Türkiye’nin en eski aşçılık federasyonu olduğunu ve hali hazırda 32 derneği bünyesinde barındırdığını dile getirdi. Federasyon bünyesinde 10.000 üye ve 3500 profesyonel aşçı bulunduğunu da açıklayan Mustafa Şef, “Federasyon, ekolojik tarımı destekleme ve ata tohumu yetiştirme gibi faaliyetler yapmaktadır. Federasyonun Türk mutfağını tanıtma, proje geliştirme dışında yerel mutfakların markalaşması, coğrafi işaretli ürün sayısının artırılması gibi konularda da çalışmalar yapmaktadır” diyerek sözlerini sürdürdü.
Söyleşide sorulan sorular üzerine Mustafa Erol şu açıklamalarda bulundu: “Yerel gıda ürünlerinin oldukça önemli ve korunması gerekiyor. Bunun için gereken çabanın gösterilmesi halinde üretilen ürünlerde katma değerin artırılacağı ve gıda ürünlerindeki dışa bağımlılığın giderek azaltılacağını düşünüyorum. Bu kapsamda Türkiye Aşçılar Federasyonu tarafından yürütülen ‘Yaşasın Anadolu Projesi’ ile yerli tohumun korunmasını, yerli üretimin ve üreticinin desteklenmesini ve ithal gıda ürünlere olan bağımlılığın azaltılmasını amaçlayan sosyal sorumluluk projeleri yürütülmektedir.”
Erol, gençlerin ve gastronomi alanına gönül vermiş insanların yerel ürünlere sahip çıkmaları konusunda bilinçlenmelerinin ve bu konuda gereken çabayı göstermelerinin önemine dikkat çekti. Özellikle gastronomi alanında kullanılan yabancı kelimelerin Türkçe olarak ifade edilmesi ve Türkçe karşılıklarının bulunması, söyleşide getirilen dikkat çekici öneriler arasında yer aldı.
Etkinlikte ayrıca Türkiye Aşçılar Federasyonu ile Gümüşhane Üniversitesi Turizm Fakültesi arasında gelecekte deneyim paylaşımı, karşılıklı iş birliği anlaşmaları, staj destek faaliyetleri, ortak proje geliştirme gibi alanlarda iş birliği yapılması kararlaştırıldı. Samimi bir ortamda gerçekleştirilen ve iki saat süren sohbet, katılımcıların karşılıklı iyi dilek ve temennilerinin ardından sona erdi.
Öğrencilerin gelişimine katkıda bulunmak amacıyla belirli aralıklarla düzenlenen seri söyleşiler hakkında Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek ise şunları söyledi:
“Turizm Fakültemiz tarafından üçüncüsü düzenlenen çevrimiçi söyleşilerde değerli konuğumuz Türkiye Aşçılar Federasyonu Başkan Vekili Mustafa Erol Bey bizlere güzel bilgiler verdi. Özellikle yerli tohum ile ilgili konulara dikkat çekilmesi yerinde bir tespit oldu. Ülkemizin bu konuya daha fazla önem vermesi gerektiğine inanıyorum. Tabi tüm bunları yapmak için de öncelikle bu alanda yetişecek öğrencilerimizin bilgi sahibi olması gerekiyor. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümümüzün de öğrencilerimize bu bilgileri vererek, önemli bir misyonu yerine getirdiği düşüncesindeyim. Değerli konuğumuza verdiği bilgilerden dolayı teşekkür ediyorum. Her hafta bizleri birbirinden değerli konu ve konuklarla buluşturan Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümümüzün akademik ve idari personeline de ayrıca teşekkür ediyorum.”