Dünya Diyabet Günü’nü Kutladılar

Dünya Diyabet Günü’nü Kutladılar

Ülkemizde diyabet ve diyabete bağlı gelişen sağlık problemleri önemli bir yer tutmaktadır. Her yıl 14 Kasım’da kutlanmakta olan Dünya Diyabet Günü’ne dikkat çekmek amacıyla üniversitemiz Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu SHMYO tarafından bir etkinlik düzenlendi.

1921 yılında insülini bulan diyabet olan milyonlarca hastanın tedavisini mümkün kılan Fredrick Bantig´in doğum yıl dönümü anısına her yıl 14 Kasım´da Dünya Diyabet Günü düzenlenerek, çeşitli etkinlikler yapılmaktadır. 1991 yılından beri düzenlenen Dünya Diyabet Günü´ne dünyanın 125 ülkesinden, Uluslararası Diyabet Federasyonu üyesi 160’a aşkın kuruluş katılmaktadır. Diyabetin sebepleri, belirtileri, tedavisi ve neden olabileceği organ tahribatları açısından halkı aydınlatmak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Üniversitemiz SHMYO tarafından düzenlenen etkinlikte katılımcılara diyabet hakkında bilgiler verilerek, ücretsiz olarak kan şekeri ölçümü yapıldı.

Dünya Diyabet Günü dünyada hızla yayılan ve tedavi edilmezse ciddi sağlık sorunları yaratabilecek diyabeti erken tespit etmek için insanlığa yapılan bir çağrı günü olduğu vurgulanan etkinlikte, diyabetin erkenden tanınması ve tedaviye erkenden başlamanın, komplikasyon riskini azalttığı bilgisi verildi. Hastayı etkileyebilecek fiziksel, maddi ve manevi zararlar için erken önlemlerin alınacağının dile getirildiği Dünya Diyabet Günü’nün amacı, diyabet hastalarına hastalıklarının öneminin anlatılması olarak ifade edildi. Diyabetin, kalıtımsal ve çevresel etkenlerin birleşimi ile oluşan ve kan şekeri seviyesinin yükselmesiyle sonuçlanan hormonal-metabolik bir bozukluk olduğunun anlatıldığı etkinlikte, yaşam boyu süren bir hastalık olup, hayat boyu tedavi gerektirdiği açıklandı. Tedavideki amacın, kan şekerini normal sınırlarda tutmak ve bu düzeyi korumak olduğunun vurgulandığı bilgilendirmede diyabetin sinsi bir hastalık olduğu, sıklıkla ağız kuruluğu, her zamankinden daha fazla susama ve su içme, her zamankinden daha fazla acıkma ve yemek yeme, çok sık idrar yapma, gece sık olarak idrar yapmak için uykudan uyanma, ciltte kuruma, halsizlik, yorgunluk, bulanık görme, yaraların geç iyileşmesi gibi belirtileri bulunduğu üzerinde duruldu. Ailesinde şeker hastalığı öyküsü ve beraberinde bu tip şikâyetleri olan kişilerin en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları konusunda uyarılar yapıldı.

Düzenlenen etkinliğe katılan Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, “Sağlığımız, bedenimiz bizlere emanettir. Bu nedenle de emanetlerimize sahip çıkmamız gerekiyor. Bu emanetlere sahip çıkmanın yolu da bilgiden geçiyor. Burada yapılan etkinlikler bizleri hedef alan, bilgilendiren etkinliklerdir. 14 Kasım Diyabet Günü olarak kutlanıyor. Ülkemiz ve dünyanın dört bir tarafında bu etkinlikler gerçekleştiriliyor. Uluslararası Diyabet Federasyonu da bu sene 14 Kasımı ‘Diyabet ve Aile’ başlığını belirlemiştir. Bu tür rahatsızlıkların yaş aralığı yok, her yaştan bu hastalığa yakalanmak mümkün. Bu nedenle de erken farkındalık önemlidir. Bunun önüne geçmek için yapabildiğimiz kadar sağlıklı beslenmemiz ve spor yapmamız gerekiyor. Bedenimize zarar verecek kötü alışkanlıklardan uzak durmalıyız. Bu farkındalık etkinliğinin amacı da esasında bizlere diyabetin önemini ve ihmale gelmeyecek bir hastalık olduğunu göstermektedir. Bu nedenle de etkinliği düzenleyen SHMYO Müdürü Doç. Dr. Selçuk Alemdağ başta olmak üzere öğretim elemanı arkadaşlarımıza ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Herkese sağlıklı, güzel uzun ömürler, öğrencilerimize de başarılar diliyorum” sözlerine yer verdi.

  • Gösterim 1593
  • Toplam 3