Eğitim Öğretimin İşleyişi Hakkında YÖK Tarafından Alınan Karar

Eğitim Öğretimin İşleyişi Hakkında YÖK Tarafından Alınan Karar

Kahramanmaraş merkezli ve 11 ili etkisi altına alan depremler sonrasında 2022-2023 Eğitim Öğretim Yılı Bahar Dönemi hakkında Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar tarafından bir açıklama gerçekleştirildi.

Prof. Dr. Erol Özvar, üniversiteler ve eğitim öğretimin işleyişi ile ilgili yaptığı açıklamalarda şunları söyledi: “Deprem bölgesinde ikametgâhı olan veya eğitim alan 627 bin civarında öğrenci bulunmaktadır. Türkiye’deki örgün öğrencilerin yüzde 15’i ya bölgede ikamet etmekte ya da bölgede eğitim almaktadır. Bu sayı ve oranlara bakıldığında yükseköğretim sistemimiz içinde bu afetten etkilenen öğrenci sayısının çok yüksek olduğunu dikkatlerinize sunmak isterim. Bölgedeki 18 üniversitemizde 17 bini öğretim elemanı ve 30 bini idari olmak üzere toplam 47 bin üniversite personelimiz bulunmaktadır. Aileleriyle değerlendirildiğinde depremden doğrudan etkilenen illerimizdeki yükseköğretim içinde bulunan vatandaş sayımızın fevkalade yüksek olduğu dikkatlerden kaçmayacaktır.

Depremin olduğu günden itibaren YÖK olarak tüm üniversite yönetimleriyle doğrudan temas ettik. Bu sayede bölgedeki elemanlarımız, öğrencilerimiz ve idari personelimizle ilgili veriler toplamaya başladık. Bakıldığında neredeyse bütün üniversitelerimiz depremde kayıp vermiştir. Bu bakımdan deprem bütün üniversitelerimizi etkilemiştir. 11 ilde yapılan ön incelemeler neticesinde kampüslerimizin çoğunda yıkılan bina olmadığı görüldü. Bununla birlikte az sayıda ağır hasarlı binamız mevcut. Bu dönemde kampüslerimiz önemli rol almışlardır. Bütün çabamız eğitim öğretim alanında normalleşmenin en kısa sürede tamamlanmasıdır. Öğrencilerimizin eğitimlerini nitelikten ödün vermeden sürdürebilmeleri için 2022-2023 akademik yılı bahar dönemiyle sınırlı olmak kaydıyla bazı kararlar alınmıştır.

Bahar dönemi 20 Şubat’ta uzaktan eğitimle başlatılabilecek olup, Nisan ayı başı itibarıyla yüz yüze eğitimin de olduğu hibrit seçeneği değerlendirilecektir. Yükseköğretim kurumlarındaki Uygulamalı Eğitimler Çerçeve Yönetmeliği uyarınca devam eden programlardaki öğrenciler bu eğitimlerini yüz yüze sürdürecek. Depremden etkilenen öğrenciler uygulamalı programlarda birinci derece yakınlarının ikamet ettiği ildeki üniversitelerde özel öğrenci olabilecek. Talep edenlerin bahar döneminde kayıtlarının dondurulması ve bu sürenin azami öğrenim süresinden düşürülmemesine karar verildi.”

Yapılan açıklamalar neticesinde Üniversitemizde eğitim öğretim 20 Şubat 2023 tarihi itibariyle çevrim içi olarak gerçekleştirilecektir. Uygulamalı programlarımızdaki öğrencilerimiz eğitimlerini yüz yüze yapacaklardır. Talep eden öğrencilerimize YÖK’ün sunduğu şartlara göre kayıt dondurmaları hakkında kolaylıklar gösterilecektir. Yüz yüze veya hibrit eğitime başlama konusunda Yükseköğretim Kurulu tarafından Nisan ayı itibariyle alınacak kararlar dikkate alınacaktır.

Kamuoyunun bilgisine sunulur...