Gümüşhane Üniversitesi’nde 'Yenilenebilir Enerji Geleceğimizdir' konulu konferans düzenlendi.

Gümüşhane Üniversitesi’nde 'Yenilenebilir Enerji Geleceğimizdir' konulu konferans düzenlendi.

Yenilenebilir Enerji Geleceğimizdir
Gümüşhane Üniversitesi’nde "Yenilenebilir Enerji Geleceğimizdir" konulu konferans düzenlendi.
Gümüşhane Araştırma Geliştirme Kulübü tarafından, Gümüşhane Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Çok Amaçlı Salon’unda düzenlenen konferansa Gümüşhane Vali Yardımcısı Aytaç Akgül, Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Akçay, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Demir, Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Güneş Enerjisi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Raşit Turan, Saha Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Harun Güzeldere ile Gümüşhane Üniversitesi akademisyen ve öğrencileri katıldı.
Konferansın açılış konuşmasında günümüz enerji ihtiyacının giderek arttığını ve Türkiye olarak yeni enerji kaynaklarına yönelimlerin olması gerektiğini vurgulayan Gümüşhane Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Demir, geldiğimiz noktada Türkiye’de güneş enerjisinin bu ihtiyacı karşılayacak kaynaklardan biri olduğunu söyledi.
Yenilenebilir enerji konusunda Türkiye’de oldukça büyük bir potansiyelin olduğunu belirten Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Güneş Enerjisi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Raşit Turan, gelinen noktada bu potansiyelin tam anlamıyla kullanılmadığını belirtti. Turan, "Güneş Enerjisi Teknolojileri ve Türkiye’nin Enerji İhtiyacı" konulu konuşmasında “Türkiye'de yerli üretim oranı gittikçe azaldı. Hükümetimiz son yıllarda bu konuda gerekli adımlar atarak yerli üretime teşviklerde bulunuyor. Günümüzde tüm dünyanın harcadığı enerji miktarı içerisinde Türkiye yüzde 1’lik bir paya sahiptir. Bunun yüzde 85 kadarını petrol, doğalgaz ve kömür gibi fosil yakıtlardan karşılamaktayız. Bu fosil yakıtların önemli bir kısmını dışarıdan ithal etmekteyiz. Bu durum, hem çevre ile ilgili problemler ortaya çıkarmakta hem de ekonomik anlamda da ciddi miktarda giderlerin dışarıya aktarılmasına sebep olmaktadır. Bu aktarılan paralar, Türkiye’nin cari açığının önemli bir kısmını belki tamamına yakınını oluşturmaktadır. Bu nedenle Türkiye için enerji ithalatı son derece önemli bir konudur. Bu enerji bağımlılığı, sadece ekonomik anlamda bir bağımlılığı değil aynı zamanda siyasi anlamda da bir tehdit oluşturmaktadır. Türkiye’nin coğrafi yapısına baktığımız zaman Güneş Enerjisi bakımından çokça zengin olduğunu görebiliriz. Buradan üretilecek enerji miktarı Türkiye'nin bütün enerji ihtiyacını karşılamaya yetecektir. Buradaki sorun, güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştürmektir. Burada da çeşitli güneş panelleri ile bu durum sağlanabilmektedir. Güneş Enerjisi temiz bir enerjidir, ucuzdur, sonsuz bir enerji kaynağıdır. Ülkemizde bu enerjiyi üretmek için çaba gösterildiği takdirde önemli sonuçlar alınacağını söyleyebiliriz” dedi. Konferansta Saha Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Harun Güzeldere tarafından güneş enerjisi sektöründeki gelişmeler ile Türkiye’deki uygulamaları ve lisanslı, lisansız güneş enerjisi elektrik üretimi hakkında bilgiler verildi.
Konferansın kapanış konuşmasında Güneş enerjisinin avantajları için ülke olarak daha fazla yararlanmamız gerektiğini söyleyen üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, “Güneş enerjisi, temiz olmasının yanı sıra ekonomik değeri yüksek bir enerji kaynağıdır. Çünkü hepimizin bildiği üzere küresel iklim değişikliği olgusu var. Bunun en önemli sebebi de yoğun miktarda fosil yakıt kullanmamızdır. Bu konferans ile birlikte katılımcıların güneş enerjisine bakış açılarında önemli miktarda değişiklikler oluştuğu kanaatindeyim. Bunun dışında acaba Gümüşhane için bu noktada neler yapılabilir? Üniversite olarak neler bunları belirleme noktasında da bu konferansın önemli payı olmuştur. Biz kuzey yarım kürede olan bir ülkeyiz. İlkokuldan beri bizlere binaların doğu-batı yönlü yapılması öğretilir. Çünkü kuzey yarım kürede güneye bakan yamaçlar, kuzeye bakan yamaçlara göre daha fazla güneş enerjisi alır. Gümüşhane Üniversitesi olarak bir arazi içerisinde güneş enerjisi üretimi ile ilgili bir hazırlığımız var. Üniversite olarak bu konuya çok önem vermekteyiz. Tabi ki bu süreç kolay değil, uzun bir çalışma gerektiriyor. Biz de geçen yıldan beri böyle bir istişare içerisindeyiz. İnşallah bu imkanı değerlendirebiliriz.” açıklamasında bulundu.
Soru-cevapların alınmasının ardından konferans, katılımcılara Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek tarafından hediye takdimiyle sona erdi.
  • Gösterim 3881
  • Toplam 7