Gümüşhaneli araştırmacı gazeteci Sevim Dabağ, Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek’i ziyaret etti.
Üniversitemiz Rektörlük Makamında gerçekleşen nezaket ziyaretinde araştırmacı gazeteci Sevim Dabağ, Atatürk’ün Maliye Bakanı Gümüşhaneli Hasan Fehmi Ataç’ın hayatını kitaplaştırdığı “İstiklal Savaşı’nın Mali Kahramanı Hasan Fehmi Ataç” ile yaşam öykülerini tanıklıklara, anlatımlara, belgelere, fotoğraflara yer vererek kitaplaştırdığı Gümüşhane ve Türkiye tarihine ışık tutan “Fevzi Ataç ve Rafet Ataç” adlı iki eserini Rektörümüze hediye etti.
Yazar Sevim Dabağ hediye ettiği eserleri hakkında şunları söyledi: “İstiklal Savaşı’nın Mali Kahramanı Hasan Fehmi Ataç adlı kitap, İstiklal savaşı ve sonrasında Cumhuriyetin kuruluşu ile ilgili pek çok konuya belgelerle ışık tutuyor. Kitapta; İstiklal Savaşı’nın mali kahramanı, Atatürk’ün Maliye Bakanı Hasan Fehmi Ataç, Milli Ordu’nun kurulmasında büyük katkı ve çaba gösterir. Cumhuriyetin kurulması ve kurumlaşması sürecinde önemli görevler üstlenir. Savaş yıllarında Maliye’nin düzene girmesinde etkin olur. Maliye Bakanlığı döneminde devlet gelirlerinin azlığına rağmen ordunun tüm ihtiyacını karşılar. Orduya kaynak bulur. Doğu ve Batı cepheleri için iki ayrı ordu defterdarlığı kurarak, subay maaşlarının düzenli ödenmesini ve masraflarının belgelendirilmesini sağlar. Büyük Taarruz’un mali kaynaklarını bulup organize eder ve gerekli yerlere ulaştırır. Bu başarısından dolayı TBMM tarafından yeşil ve kırmızı şeritli İstiklal Madalyası ile ödüllendirilir.
İkinci kitap ise Gümüşhane ve Türkiye tarihine ışık tutan ‘Fevzi Ataç ve Rafet Ataç’ adlı eserdir. Türkiye’nin kültürel kalkınma ve yapılanma yolunda iki neferi; akraba, hemşehri Gümüşhaneli. Fevzi Ataç Gümüşhane’nin ilk yüksek mühendisidir. CHP’li bir aileden gelir. Karayolları Genel Müdürlüğü görevi ise Demokrat Parti’nin iktidarda olduğu Adnan Menderes dönemindedir. Avukat Rafet Ataç, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne 1956’da başlar, 1960’da mezun olur. Elinizdeki kitap, iş ve aile yaşamlarında üstün başarı yakalamış Fevzi Ataç ve Rafet Ataç’ın portrelerini çiziyor, Cumhuriyet kuşaklarının izini sürüyor. Uzun ve zahmetli bir araştırma sonucunda ortaya çıkardığımız bu iki eserimizi kıymetli Rektörümüz Prof. Dr. Sayın Halil İbrahim Zeybek ile buluşturmak amacıyla nezaket ziyaretinde bulunduk. Bu vesileyle de Sayın Rektörümüze misafirperverliğinden dolayı teşekkür ediyorum.”
Ziyaretlerinden ve iki değerli eserin kendisine hediye edilmesinden dolayı büyük mutluluk duyduğunu ifade eden Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek ise konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Cumhuriyetimizin kuruluş aşamasından yükselmesine ve daha sonraki süreçlerde birçok gayretleri bulunan Gümüşhaneli değerli büyüklerimizin hayatlarının kitap haline getirildiği ve gelecek nesillere örnek olacak iki eserle buluştuk. Söz konusu eserler, İstiklal Savaşı’nın mali kahramanı olarak tasvir edilen Atatürk’ün Maliye Bakanı Hasan Fehmi Ataç ile ülkemizin kültürel kalkınma ve yapılanma yolundaki büyük temel taşlarından olan iki değerli insanımız Fevzi Ataç ve Rafet Ataç’ın hayatlarının ele alındığı kitaplardır. Burada özellikle Üniversitemize yaptığı yardımlara ilk elden tanık olan birisi olarak Sayın Rafet Ataç’a şükran borçluyuz. Kendisi hayatı boyunca biriktirip muhafaza ettiği kitaplarla 2001 yılında İstanbul’da kurduğu kütüphanesindeki 55 bin kitabı 2019 yılında Üniversitemize raflarıyla birlikte bağışlayarak, merkez kütüphanemizin zenginleşmesine vesile olmuştur. Özenle muhafaza edilmiş bu kitaplarda özellikle Rafet Ataç Kütüphanesi’nde Türkiye’de sayılı, hatta basımı tek olan kitaplar da bulunmaktadır. Böylesi değerli büyüklerimizin gelecek nesillere örnek olacak hayatları ve çalışmalarının derlenmesi, kitap haline getirilmesi biz bilim camiası tarafından büyük sevinçle karşılanmaktadır. Uzun ve zahmetli araştırmaları neticesinde iki değerli eseri bizlerle buluşturduğu için Gümüşhaneli araştırmacı gazeteci ve yazar Sevim Dabağ hanımefendiyi kutluyor, nazik ziyareti için kendisine teşekkür ediyoruz.”