Kilis 7 Aralık Üniversitesi, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Bayburt Üniversitesi ortaklığında ve üniversitemiz ev sahipliğinde düzenlenen II. Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi 9 Kasım’da yapılan kapanış oturumuyla sona erdi.
Kongrenin üçüncü gününde yapılan kapanış oturumuna Üniversitemiz Rektör Yardımcısı ve Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bayram Nazır, İlahiyat Fakültesi Temel İslam Bilimleri Bölümü Prof. Dr. Ali Kuzudişli, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Doç. Dr. Pınar Hayaloğlu, Turizm Fakültesi Turizm İşletmeciliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi İsmail Çalık, Erzurum Teknik Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümünden Doç. Dr. Hüseyin Aydoğdu ve Kahraman Maraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) İlahiyat Fakültesi Felsefe ve Din Bilimleri Din Psikolojisi Bölümünden Doç. Dr. Saffet Kartopu konuşmacı olarak katıldı.
Kongre hakkında izlenimlerini paylaşan Erzurum Teknik Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümünden Doç. Dr. Hüseyin Aydoğdu şunları söyledi: “Tarih boyunca şunu görüyoruz ki sosyal bilimler geliştiği zaman yeni bilimler de, teknikler de gelişiyor. Ülkemizde maalesef tarihsel süreçlerden itibaren başlayan sosyal bilimlerin yaşamış olduğu bir metodoloji problemi var. Bunun sonucu olarak da sosyal bilimler hep geri planda üvey evlat olarak görülmüştür. Çünkü alternatif bilimlerin üretildiği yer sosyal bilimler alanıdır. Bizler de umarız ki bu II. Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi ile gerçekten sadece günübirlik sorunların tartışıldığı değil, tüm insanlığı kapsayacak şekilde dünyada yeniden inşa etme adına yeni yaklaşımların ortaya çıkmasıdır. Kongrenin hayırlara vesile olması dileğiyle, düzenlenmesinde emeği geçen herkese bu amaçla da teşekkür ediyorum.”
Aydoğdu’nun konuşmasının ardından sosyal bilimlerin işlevi ile ilgili bir paylaşımda bulunan KSÜ İlahiyat Fakültesi Felsefe ve Din Bilimleri Din Psikolojisi Bölümünden Doç. Dr. Saffet Kartopu da kongre hakkında, “Akademik olarak benim ailem Gümüşhane Üniversitesi’dir. Gittiğim her yerde her zaman gururla anlattığım bir üniversitedir. Düzenlenen bu kongre gerçekten hem Gümüşhane için, hem de ülkemiz için çok faydalı bir organizasyon oldu. Böyle bir organizasyonu başarılı bir şekilde gerçekleştirdiği için başta Rektörümüz olmak üzere tüm üniversite çalışanlarını tebrik ediyorum” sözlerine yer verdi.
Prof. Dr. Ali Kuzudişli de, “Düzenlenen bu kongre ile çok güzel bir bilim şölenine şahit olduk. Kongrede İlahiyat alanında 41 adet tebliğ sunuldu. Diğer tebliğlerin önemli bir bölümü de İlahiyat konuları ile dolaylı yönden alakalıydı. Yurt dışından gelen değerli bilim insanları da büyük katkıda bulundular. Bu anlamda da sempozyum verimli geçti. Sunulan tebliğlerde köklü bir geleneğin ağırlığı, güzelliği, zenginliği ve bunun yanı sıra yeni arayışlar, yeni ufuklar açma gayretini açık bir şekilde gözlemliyoruz. Geleneği sadece korumakla koruyamazsınız, aksine onu geliştirdikçe zenginleştirdikçe ve güncel hayata getirdikçe korumuş, geliştirmiş oluruz. Bütün hocalarımıza, akademisyenlerimize bu alanda çok teşekkür ediyorum. Hem bu sempozyumun öncülüğünü yapan Rektörlerimize hem de başta Prof. Dr. Bayram Nazır hocamız olmak üzere tüm Düzenleme Kurulu Üyelerine teşekkür ederim” sözlerine yer verdi.
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Doç. Dr. Pınar Hayaloğlu, kongrede sunulan konulardan ekonomi alanı ile ilgili bildirileri değerlendirdiği konuşmasında, “Kongrede ekonomi alanında 12 oturumda 62 bildiri sunumu gerçekleştirildi. Sunumlarda iktisat, işletme, siyaset bilimi alanında yapılan çalışmalar yer aldı. Macaristan ve Azerbaycan’dan gelen katılımcılarımız oldu. Bunlar da ekonomi alanında çalışmalar sundular. Böylesi etkinlikleri yeniden gerçekleştirmek fırsatını bulabilmek dileğiyle emeği geçen ve katılım sağlayan herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.
Turizm Fakültesi Turizm İşletmeciliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi İsmail Çalık ise “Üniversitemiz 3 yıllık sürede yaklaşık 10 büyük kongreye ev sahipli yapmıştır. Bu anlamda bir kültür oluştuğunu düşünüyorum. Bu kültürün daha fazla yaygınlaşması açısından da Gümüşhane ilimizde bu kongrelerin daha fazla yapılmasını istiyoruz. Kongrede 2 günlük süre boyunca 41 oturumda 236 bildiri sunuldu. Bu çok büyük bir rakam ve bu kadar insanı karşılamak yoğun bir mesai, burada öğrencilerimizin bizlere çok büyük yardımı dokundu. Onlara buradan teşekkür ediyorum. Sosyal bilimler kongrelerinin bence en iyi yanı tarih, felsefe, ilahiyat ve daha birçok teorik bilimlerle, turizm, işletme, iletişim gibi uygulamalı bilimlerin birlikte oldukları, birbirini tanıdıkları kaynaşmaya fayda sağlayan kongrelerdir. Kongrenin düzenlenmesinde Başta Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek olmak üzere Rektör Yardımcısı ve Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bayram Nazır hocama, Rektör Danışmanımız Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Ayyıldız hocama ve tüm katılanlara teşekkür ediyorum” görüşlerini paylaştı.
Çalık’ın konuşmasının ardından üniversitemiz Rektör Yardımcısı ve Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bayram Nazır da kongre hakkındaki düşüncelerini şu sözlerle paylaştı: “Çok başarılı bir kongre süreci geçirdik. Sempozyumun açılış törenine katılan Gümüşhane Valisi Kamuran Taşbilek, Belediye Başkanı Ercan Çimen, Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, Kilis 7 Aralık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Doğan Karacoşkun, Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman, öğretim üyelerimiz ve öğrencilerimize teşekkür ediyorum. Sempozyumun hazırlık sürecinde en fazla sıkıntı çektiğimiz konulardan bir tanesi 350’ye yakın aşırı bir müracaatın olmasıydı. Bunlardan bir kısmını içimiz acıyarak elemek durumunda kaldık. Çünkü bu kadar fazla sayıda bir tebliğ ile kongreyi düzenleyemezdik. Kongrede 236 tebliğin sunumunu gerçekleştirdik. Kongremizde tarihten felsefeye, iletişimden sosyolojiye, ilahiyattan turizm alanına kadar pek çok tebliğ sunuldu. Kongrede emeği geçen çok teşekkür ediyorum.”
2’incisi tamamlanan Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek ise görüşlerini şu şekilde açıkladı: “Dört üniversite ortaklığında gerçekleştirilen kongremizin oldukça verimli geçtiği kanaatindeyim. Yoğun şekilde ilgi gören kongrede hocalarımızın da ifade ettiği gibi sosyal bilimlerin hemen her alanından çok sayıda tebliğ sunumu gerçekleşti. Kongrelerin amacı, bilimsel anlamda fikirlerin ve üretimlerin buluşturulmasıdır. Böylelikle akademik camiaya can gelir ve bilim adına yeni şeyler söyleme fırsatı bulunmuş olur. Ulusal ve uluslararası birçok üniversiteden pek çok akademisyeni üniversitemizde bu denli önemli bir kongrede ağırlamış olmaktan dolayı çok gururlu ve mutluyuz. Kongrenin gerçekleşmesinde bize ortak olan üniversitelere, emek veren tüm hocalarımıza, öğrencilerimize, kongremize katkıda bulunmak üzere buraya gelip tebliğ sunan bütün akademisyenlere çok teşekkür ediyorum. Bilim adına bu denli özenle hazırlanmış bir etkinliğin ev sahibi olmak ise ayrı bir gurur kaynağı.”
Kongrenin kapanış oturumu, toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi. Kongre kapsamında özellikle ülke ve şehir dışından katılım sağlayan misafirlere Gümüşhane’nin turistik yerleri gezdirildi.
- Gösterim 1805
- Toplam 5