Akademisyenler, araştırmacılar ve öğrenciler için araştırılan konu hakkında birçok veri tabanını tarayarak sonuçları analiz edip, listeleyen Piri, Üniversitemiz Kütüphanesi’nde kullanılmaya başlandı.
Arama odaklı kurumsal olarak özelleşmiş bir keşif aracı olan Piri, yapay zekâ destekli modern arama algoritmaları ile ilgili içerikleri bulmayı amaçlar. Piri Keşif Aracı sadece dijital veri tabanları ile değil, kütüphane kataloğumuz ile de entegredir ve kütüphanemizdeki basılı yayınların da sonuçlarını gösterir. Piri Keşif Aracı, YÖK Ulusal Tez Merkezi ile birlikte binlerce yabancı üniversite de yayınlanmış yüksek lisans ve doktora tezlerini kapsar. Yayın arama, tez arama, katalog arama, video-sunum arama ve gelişmiş arama seçenekleri de bulunan Piri Keşif Aracı sayesinde sadece tezlerin aranabileceği bir ekran sayesinde arama kelimesi ile bağlantılı tezlere kolayca ulaşabiliyor.
Üniversitemiz kütüphanesinin YÖK-ULAKBİM tarafından aboneliği sağlanan ve ilaveten üniversitemiz tarafından satın alınan toplam 55 adet veri tabanında 355 bin elektronik kitap, 10 milyondan fazla dergi, makale, bildiri, kitap bölümü ile hizmet verdiğini belirten Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Bilimsel yayın hazırlamanın en meşakkatli yolu hiç kuşkusuz akademik bilgiye ulaşmanın zor ve uzun zaman alıyor olmasıdır. Çünkü bilimsel bilgi çoğaldıkça araştırma sahası da aynı şekilde genişliyor. Bu konuda araştırmacılara büyük kolaylık sağlayan Üniversitemiz Aysın Rafet Ataç Merkez Kütüphanesi dört katlı olup, toplam 4400 metrekare kapalı alanda 1 lobi, 7 salon, 12 bireysel çalışma odası, 6 grup çalışma odası mevcuttur ve 650 kişilik oturma kapasitesine sahiptir. Kütüphanemizde 110 bin basılı kitap, yaklaşık 7000 basılı dergi ve gazete bulunmaktadır. Ayrıca iki farklı intihal analiz programı da akademik çalışmaların raporlandırılmasında hocalarımız tarafından kullanılmaktadır. Kütüphanenin Gümüşhanevi Bilgi Merkezi ve Şehir Arşivi Bölümünde ise Gümüşhaneli şair ve yazarların kaleme aldığı 1155 eser ve Devlet Arşivlerinden çıkarılan Gümüşhane ve ilçeleri ile ilgili 21 bin civarında Osmanlıca belge elektronik ortamda araştırmacıların hizmetine sunulmuştur. Akademik yayın hazırlama konusunda büyük katkılar sunacağına inandığımız ‘Piri Keşif Aracı’ da Üniversitemiz kütüphanesinde erişime açıldı. Öğrencilerimiz ve akademik çalışma yapan akademisyenlerimiz yapay zekâ destekli bu keşif aracı sayesinde istedikleri verilere daha rahat ve hızlı bir şekilde ulaşabilirler. Bu sebeple de keşif aracının Üniversitemizdeki bilimsel bilginin artmasına vesile olmasını diliyor, başta Üniversitemiz Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığımız olmak üzere Üniversitemizin gelişiminde emek veren herkese teşekkür ediyorum.”