“Rağmen Bir Akademik Yaşam”

Üniversitemiz İletişim Fakültesi ve Kariyer Merkezi’nin ortaklaşa düzenlediği “Rağmen Bir Akademik Yaşam” başlıklı çevrim içi söyleşi programı, 29 Aralık 2021 tarihinde gerçekleştirildi.
Üniversitemiz İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölüm Başkanı Doç. Dr. Gülsüm Çalışır’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen etkinliğe, Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Barkan konuşmacı olarak katıldı.Etkinliğin açılış konuşmasını yapan İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Müge Yılmaz; “90’lı yıllarda özel radyolar yayınlarına yeni başlamıştı. Eskişehir’de de özel radyolar kuruluyordu. Bu radyolarda bizler de canla başla heyecanlı bir şekilde çalışıyorduk. Tabi o zamanlar Murat hocamız da her hafta bize ödevler veriyor, kendi görüşlerimizi yazmamızı ve üzerinde tartışmamızı istiyordu. Ben de radyoda çalışmanın büyüsüne öyle kapılmışım ki ödevi hocama teslim etmek yerine faksla göndermiştim. Ödevim bir hafta sonra değerlendirilmişti. Murat hocamız ile ilgili bu anımı burada paylaşmak ve hocamıza da hatırlatmak istedim. Yıllar sonra kendisini burada görmekten büyük mutluluk duydum. Öğrencilerimizin de hocamızın deneyimlerinden feyz alacağını düşünüyorum” şeklinde düşüncelerini paylaştı.
      Bilim insanlığının bir meslek değil, gerçekte bir yaşam biçiminin tercihi olduğunu dile getiren Prof. Dr. Barkan, “Hayatın aslında öngörebildiğimiz, planladığımız kariyer çizgisini belirlerken öncelikle kendimize birtakım sorular sormamız gerekiyor. Bu soruları sormak için kendi kişiliğimiz ve yaşam özelliklerimize ilişkin nasıl bir tercih yaptığımızı sürekli gözden geçirmeliyiz. Böyle yaptığımız zaman hayatın içinde, özellikle kariyer çizgisi içerisinde bazı çok anlamlı tesadüfleri, denk gelişleri de ıskalamamış oluyoruz. Kariyerinizi, sadece hayatınızı kazandığınız bir alan olarak düşünebilirsiniz. Bu bir tercihtir. Ama bunu bir yaşam biçimi haline dönüştürüp, burada hayaller üretip, bu ürettiğiniz hayallerin peşine takılmak gibi bir kabiliyetiniz varsa, o zaman çok anlamlı olur. Kariyerde en önemli şey öğrenme fırsatlarıdır. Yürüdüğünüz yolda bazen hiç beklenmedik olarak önünüze çıkan kolaylık ve zorluklar, sizler için olağanüstü imkânlara dönüşebilir. Hayalleriniz ve idealleriniz varsa, o zaman sizin önünüzde kimse duramaz. Yaptığınız işe inanmanız, kariyeriniz için kendinize fırsat yaratmanız gerekir. Kariyere inanmak demek, insanın kendine inanması demektir” sözleriyle kendi hayatından ve karşılaştığı olaylardan kesitler sundu.Program sonunda Prof. Dr. Barkan, öğrencilere eğitim ve çalışma hayatında başarı ve bolca şans dileğinde bulundu.
     Öğrencilerimizle kariyer ve hayat üzerine deneyimlerini paylaşan Prof. Dr. Murat Barkan’a teşekkürlerini ileten Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, “Eğitim ve çalışma hayatımızda bazen yola hayal ettiğimiz yerde ve şekilde başlamak mümkün olmayabilir. Kariyer yolculuğumuzu bizleri mutlu edecek yönlere ve gelişmelere çevirmek bizlerin elindedir. Bu yolculuğumuzda bizlere rehberlik edecek en önemli faktörlerden bir tanesi de yaşanmışlıklar ve deneyimlerimizdir. Bugün burada deneyimleri ve hayata dair ufuk açıcı sözleriyle aramızda bulunan Anadolu Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Barkan hocamız, paylaşımlarıyla öğrencilerimizin geleceğine de dokunmuş oldu. Başarının formülü; çalışkan, istikrarlı ve düzenli olmaktır. Ancak bu şekilde başarılı olabiliriz. Hocamız da gerek hayatından ve gerekse de yaptığı çalışmalardan kesitler sunarak, öğrencilerimizi ve bizleri bu yolda aydınlatmış oldu. Bu nedenle de hocamıza bir kez daha teşekkür ediyorum. Söyleşi programının düzenlenmesinde emeği geçen Kariyer Merkezimizi ve İletişim Fakültemizi kutluyor, sağlıklı ve mutlu günler diliyorum” diyerek, görüşlerini aktardı.