Sağlık Alanında Dijitalleşme Süreçleri Ele Alındı

Üniversitemiz Şiran Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Şiran Sağlıklı Yaşam Kulübü tarafından sağlık alanında dijitalleşme süreçlerinin ele alındığı  “Standartlaştıramadıklarımızdan mısınız?” başlıklı çevrim içi bir etkinlik gerçekleştirildi.

Şiran SHMYO Öğretim Görevlisi Fevziye Bekar’ın moderatör olduğu ve Üniversitemiz uzaktan eğitim sistemi üzerinden gerçekleştirilen çevrim içi söyleşi programına İngiltere University of East Anglia’dan Doç. Dr. Fahri Karakaş konuk oldu. Türkiye-İngiltere ve Kanada arasındaki eğitim süreci farklılıklarına kısaca değinen Doç. Dr. Fahri Karakaş, değişen dünyamıza ait dijitalleşme süreci, dijitalleşmeye dayalı girişimcilik uygulamaları ve sağlık sektörünün teknolojiye dayalı olarak dijital dünyaya dönüşümü hakkında bilgiler verdi. Hastaların hologramlar aracılığıyla tanı ve tedavi edilme sürecine değinen Karakaş, “Bugün ne yapıyorsak, on yıl sonraki bizi düşünerek yapmamız gerekir” diyerek, bilgi arayışını yemek yemek ve su içmek gibi temel ihtiyaçlarımız arasına konuşlandırmamız gerektiğini belirtti. Etkinlik sırasında ayrıca konuşmasında günümüz dünyasında Rönesans insanı gibi olmamıza vurgu yapan Karakaş’ın ifadelerinden yola çıkan Okulumuz Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Programı öğrencileri; Rönesans nedir ve Rönesans insanı nasıl olur, içerikli bir sunum hazırlayarak yaratıcılıklarını kendi bakış açılarına göre ortaya koydular.

Dijitalleşmenin sağlık hizmetlerine birçok katkısı olduğunu dile Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, “Son yıllarda çok hızlı bir şekilde etkilerini gördüğümüz dijital dönüşüm süreçleri, hayatımızın her alanında yer almaya devam ediyor. Dünyanın herhangi bir yerinde yapılan bir yenilik, bir anda yer kürenin her yerinde görülür, kullanılır, internet üzerinden erişilebilir hale geldi. Bu kapsamda Üniversitemiz, 2019 yılında Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) koordinasyonunda yürütülen ve Türk yükseköğretim tarihinde bir ilki oluşturacak ‘Yükseköğretimde Dijital Dönüşüm Projesi’ pilot uygulamasının yapıldığı üniversiteler arasında yer aldı. Söz konusu gelişmenin çıktısı olarak dijital dönüşüme hızlı bir şekilde adapte oluyor ve çalışmalarımızı bu süreç çerçevesinde geliştirmeye devam ediyoruz. Dijital dönüşüm çalışmalarında sağlık alanında da önemli gelişmeler ortaya çıkmaktadır. Tabi bu dönüşümler doğrudan hasta güvenliği ve sağlık hizmet kalitesini artırmaya yöneliktir. Bu amaçla da konuya dair bilgilerin ele alınıp değerlendirildiği çevrim içi etkinliğe konuk olan başta Doç. Dr. Fahri Karakaş olmak üzere etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen bütün öğretim elemanlarımıza ve öğrencilerimize teşekkür ediyorum” sözlerine yer verdi.