Turizm Fakültesinden “Antik Kentler” Etkinliği

Üniversitemiz Turizm Fakültesi Turizm Rehberliği bölümü tarafından Antik Çağ’da Kentler Nasıl Kuruldu?” başlıklı çevrim içi söyleşi programı gerçekleştirildi.

Moderatörlüğünü Turizm Fakültesi Turizm Rehberliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Emine ŞimşekEvren’in yaptığı söyleşi programına Mersin Üniversitesi Turizm Fakültesi Turizm Rehberliği Bölümü’nden Doç. Dr. Sabri Arıcı konuk oldu.

Verimli toprakların, sulak alanların ve iklimin Türkiye’nin arkeolojik alt yapısının zenginliğini oluşturan en önemli unsurlar olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Arıcı, sunumunaEfes antik kentini tanıtarak başladı. Sunumu içerisinde Efes Antik kent hakkında bilgiler veren Doç. Dr. Arıcı, Romalılar döneminde zirveye ulaşan antik şehirlerin Doğu Roma İmparatorluğu ve sonrasında Osmanlı İmparatorluğu ile günümüze miras bırakıldığını dile getirerek; sırasıyla İzmir-Pergamon, Denizli-Hierapolis, Aydın-Aphrodisias, İstanbul-Constantinopolis, Manisa-Sardis, Çanakkale-Troya, Antalya-Side, Antakya-Antiocheia, Gaziantep-Zeugma, Diyarbakır-Amida Höyük, Van-Tuşpa, Kars-Ani ve Mersin-Tarsus kentlerini görseller eşliğinde anlattı. Antik kentlerin sıra dışı mucizeler ile değil, insanın yoğun işgücü ve zamanının birleşmesi sonucunda kurulduğuna ve antik kentlerin insan azmine ve çalışkanlığına dayandığına dikkat çeken Doç. Dr. Arıcı, kentlerin kuruluşunda kesme taşlara keskiler vasıtasıyla şekil verildiğini ve bu taşların çıkrık (vinç) sistemi kullanılarak taşındığını da belirtti.

Sunum sonunda Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevim Beyza Öztürk Sarıkaya, Dekan yardımcısı Doç. Dr. İsmail Çalık, Turizm Rehberliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Uğur Akdusunumundan dolayı Dr. Arıcı’ya teşekkürlerini ilettiler. Etkinlik, katılımcıların sorularının cevaplandırılmasıylasona erdi.

Ülkemizin dört bir yanında bulunan dünyaca ünlü antik kentler ile ören yerlerinin tanıtılmasının ve turizme kazandırılmasının önem taşıdığı bilgisini paylaşan RektörümüzProf. Dr. Halil İbrahim Zeybek; “Ülkemizin dört bir köşesi tarihi ve kültürel zenginliklere ev sahipliği yapıyor. Şüphesiz dünyanın ortak mirası olarak nitelendirilen bu zenginlikleri korumak bizim asli görevimizdir. Topraklarımızdaki kültürel zenginlikler binlerce yıllık insanlık tarihine ışık tutuyor. Bu alanlarda yapılacak araştırmalar ile geçmiş medeniyetlere ait gün yüzüne çıkacak bilgi ve belgelerin paylaşılması da büyük bir öneme sahiptir. Bu amaçla da Antik çağda kentlerin kurulmasına dair bilgilerin yer aldığı ‘Antik Çağ’da Kentler Nasıl Kuruldu?’ başlıklı çevrim içi söyleşi programının düzenlenmesinde emeği geçenleri kutluyor, programa konuk olarak katılan Mersin Üniversitesi Turizm Fakültesi Turizm Rehberliği Bölümü’nden Doç. Dr. Sabri Arıcı’ya da değerli bilgilerinden dolayı teşekkür ediyorum” sözlerine yer verdi.

“Antik Çağ’da Kentler Nasıl Kuruldu?” başlıklı çevrim içi söyleşi programını aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz: