Turizm Fakültesi’nden Artabel Göllerinde Workshop Etkinliği

Artabel Gölleri’nin ulusal anlamda tanınırlığının artırılması amacıyla Gümüşhane Valiliği ve Torul Kaymakamlığı öncülüğünde, Üniversitemiz Turizm Fakültesi’nin de yer aldığı master plan çerçevesinde yapılan toplantılarda alınan kararlar sonucunda yapılması planlanan “Artabel Gölleri Doğa Sporları ve Kamp Alanı Etkinlikleri’nin ilki bu yıl gerçekleştirildi.
Düzenlenen organizasyonda Üniversitemiz Turizm Fakültesi tarafından Gümüşhane protokolünün katıldığı Gümüşhane lezzetlerinin yer aldığı workshop etkinliği düzenlendi. Workshop katılımcıları arasında Gümüşhane Valisi Alper Tanrısever, Torul Kaymakamı Muhammed Kılıçarslan, Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selçuk Alemdağ ve İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Serhat Demiral yer aldı.

Etkinlik Öğr. Gör. Rıfat Pir’in yönetimde Turizm Fakültesi öğretim elemanlarının iş birliği ile gerçekleştirildi. Gümüşhane’ye özgü bir lezzet olan oğlak soğutma farklı bir şekilde yorumlanarak deleme peyniri ile içli köfte formuna getirilerek, kuşburnu kabuğu tütsüsü ile lezzetlendirildi. Etkinlikte özellikle Gümüşhane’nin yöresel ürünlerinin kullanılmasına özen gösterildi. Etkinlik sonunda Turizm Fakültesi öğretim elemanları tarafından hazırlanan Gümüşhane Siron’u misafirlere ikram edildi. Müzik dinletisinin ardından göllere doğru yapılan yürüyüş sonrasında yüzme, uçurtma, okçuluk, voleybol gibi faaliyetler gerçekleştirildi. Gümüşhane Dağcılık Kulübü tarafından organize edilen kamp atma etkinliği ile program sonlandırıldı.

Turizm Fakültesi Dekanı S. Beyza Öztürk Sarıkaya etkinlik hakkındaki görüşlerini şu şekilde ifade etti: “Artabel gölleri hem doğasıyla hem de barındırdığı endemik flora ve faunasıyla daha fazla görünür olmayı hak eden destinasyonlardan biridir. Bu destinasyonu tanıtmak ise Fakültemizin sorumluluklarından biridir. Organizasyonun açılışında Gümüşhane Üniversitesi Turizm Fakültesi olarak bir workshop etkinliği gerçekleştirilmiş ve katılımcılar tarafından büyük ilgi görmüştür. Etkinlikte emeği geçen Dekan yardımcım Doç. Dr. İsmail Çalık’a, Fakülte Sekreterim Barış Pir’e, Bölüm başkanlarım Doç. Dr. Savaş Evren ve Doç. Dr. Fazıl Kaya’ya, Dr. Öğr. Üyesi Emine Şimşek Evren’e, Öğr. Gör. Rıfat Pir’e, Arş. Gör. Aleyna Gün’e, Arş. Gör. Burak İnanç’a çok teşekkür ederim. Ayrıca bu günümüzde bizi yalnız bırakmayan Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Selçuk Alemdağ’a ve bize her konuda desteğini esirgemeyen Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek’e şükranlarımı sunarım. Birçok resmî kurumun, Torul Kaymakamlığının ve Gümüşhane Valiliğinin de içinde olduğu bu güzel organizasyonda bizde Gümüşhane Üniversitesi Turizm Fakültesi olarak yer almaktan mutluluk duyduk. Gümüşhane için nice iş birliklerin devam etmesi ümidiyle.”

Etkinliğin İlimizin turizmine katkıda bulunacağını dile getiren Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek şunları söyledi: “Gümüşhane ilindeki korunan alanlar arasında yer alan, Artabel Gölleri; 1998 yılında tabiat parkı olarak ilan edilmiştir. Keskin sırtlar, V tipi vadiler ve buzul göllerinin, buzul vadilerinin, moren depolarının bulunduğu bölge, endemik bitki çeşitliliği bakımından da zengindir. Bölge, Gümüşhane il merkezine 50 km, Gülaçar Köyü’ne 5 km uzaklıktadır. Tabiat Parkı, Doğu Karadeniz’in Kaçkar’dan sonraki ikinci en yüksek dağı olan 3.331 metrelik Abdalmusa Tepesi’nin de yer aldığı Gavur Dağları üzerindedir. 5.859 hektar büyüklüğündeki Artabel Gölleri Tabiat parkı jeolojik ve jeomorfolojik kaynak değerleri, flora ve fauna zenginliği ve peyzaj değerleri açısından önem taşımaktadır. Alan içerisinde 141 bitki, 30 memeli hayvan ve 88 kuş türü ile algılama üstünlüğü oluşturan 13 peyzaj değeri yer almaktadır. Artabel Gölleri Tabiat Parkı alanı içerisinde sayıları 20’yi aşan sirk gölü bulunmaktadır. Böylesine zengin bir çeşitlilik içerisinde bulunan alanın turizm açısından değerlendirilmesi de ayrıca önem taşımaktadır. Gerçekleştirilen etkinliğin ilimiz ve ülkemiz turizmine önemli katkıları olacağına inanıyoruz. Bu vesileyle de etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen başta Gümüşhane Valiliğimiz olmak üzere tüm kamu kurumlarımız ve özel sektörlerimize teşekkür ediyorum. Adı geçen etkinlikte düzenledikleri yemekler ve gösterdikleri katkılardan dolayı da Üniversitemiz Turizm Fakültesi’nin öğretim üye ve elemanlarını tebrik ediyorum.”