Üniversitemiz Turizm Fakültesi, Turizm Rehberliği bölümü ile Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü saha uygulamaları başladı.
Sürdürülebilir Turizm ve Çevre dersi ile Mesleki Etik dersi kapsamında bu yıl ilk kez şehir dışında düzenlenen incelemelerin ilk durağı Bayburt ilinde bulunan Baksı Sanat Müzesi ve Kenan Yavuz Etnografya Müzesi oldu. Turizm Fakültesi, Turizm İşletmeciliği Bölümü’nden Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi İsmail Çalık öncülüğünde düzenlenen geziye Turizm İşletmeciliği bölümü öğrencileri ile Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü öğrencileri katıldı.Her yıl düzenlediği saha uygulama çalışmalarını bu yıl ilk defa şehir dışında gerçekleştiren Turizm Fakültesi, Bayburt şehrinde bulunan uluslararası ödüllere sahip Baksı Sanat Müzesi ve Kenan Yavuz Etnografya Müzelerini Turizm İşletmeciliği, Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü öğrencilerine tanıma fırsatı verdi. Saha uygulamaları kapsamında öncesinde sadece Gümüşhane’nin yöresel ve kültürel miraslarını öğrencilere tanıtmak amaçlı düzenlenen inceleme programları, 2021-2022 eğitim öğretim yılında şehir dışını da kapsayacak şekilde düzenlenmeye başlandı.
Gerçekleştirilen etkinlikler hakkında bilgiler veren Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi İsmail Çalık, 2021-2022 eğitim öğretim yılının güz döneminde 6, bahar döneminde ise 10 adet olmak üzere toplam 16 farklı saha uygulamasının düzenleneceğini vurguladı. Çalık yapılan saha çalışmalarının öğrencilerin derslerde edindiği teorik bilgileri saha uygulamaları ile pekiştirmelerini sağlamak açısından etkili ve önemli olduğuna değindi. Üniversitemiz Rektörlük binası önünden hareketle başlayan uygulama programının ilk durağı Bayburt Baksı Sanat Müzesi oldu. Müzenin ziyareti Bayraktar köyü Muhtarı Nabi Akçelik eşliğinde gerçekleştirildi. Müzenin tarihini anlatan Akçelik, “Müzemizin kurucusu olan Prof. Dr. Hüsamettin Koçan çocukken babası çalışmak için gurbete gitti. Hüsamettin Bey’in çocukluğu babasının gurbetten gelmesini hasretle beklemesiyle geçti. Bu süreç zarfında köyün tepesine çıkarak babasının gelmesini beklerdi. Bu ayrılıktan çok etkilenmesi nedeniyle, köye bir gelir kaynağı oluşturmak amacıyla bu müzeyi düşleyerek inşa etti. Bu sayede artık babaların köyden gitmesine, çocukların ise hasret çekmesine gerek kalmayacağı bir sistem oluşturmak istedi. Ayrıca bu müze ile birlikte kültürel miraslarımızı korumak ve unutulmadan yeni nesillere aktarılmasını sağlamayı hedefledi” sözleri ile müzenin inşasındaki uzun serüveni ve bu serüven kapsamında yaşanan duygusal süreçten bahsetti.
Baksı Sanat Müzesi incelemesi ardından Bayburt Üniversitesi Kültür Merkezine ziyaret düzenlendi. Üniversite ziyaretini tamamlayan Turizm Fakültesi öğrencileri, saha uygulamalarının son hedef noktası olarak Kenan Yavuz Etnografya Müzesine geçiş yaptı. Etnografya müzesi olma niteliğiyle birlikte yöresel birçok malzemenin korunması ve tanıtılmasına hizmet etmekte olan müzede öğrenciler geçmişte kullanılan, ismi bile neredeyse hatırlanmayan objelerle tanışma fırsatı buldu. Müzenin kurucusu olan Kenan Yavuz düşüncelerini şu sözlerle belirtti: “Biz fiziksel olarak çok hızlı büyüdük, bunun yanı sıra ödül de çok hızlı geldi. Fakat bu hız bizi yavaşlatmadı, içini dolduracağımız ve yerel kalarak kimliğimizden asla taviz vermeden farklı projelere başvurmayı hedefliyoruz. Bizim verdiğimiz mesaj Anadolu’nun güzelliklerini gençlerin dimağında canlandırmak, onların geçmişteki güzelliklerle ve Anadolu’nun gelenekleriyle buluşabilmesini sağlayacak etkenleri bir araya getirmenin bir görev olduğudur. Bizler gençleri kültürel anlamda her yönden bu buluşmaya dahil etmek için müzemiz kapsamında her türlü etkinliği düzenlemekteyiz. Günümüzde insanlar kırsal yaşantıdan kopuyor ve genellikle bu yüzden insanlar arasında bağlar da kopuyor. Bu noktada bizler bağların kopmasını değil, kuşaklar arasındaki bağı destekliyoruz.”
Programın tüm duraklarının ziyaret edilmesinin ardından saha uygulamaları hakkında konuşan Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi İsmail Çalık bu çalışmalarla birlikte öğrencilerin kültürel değerlerle tanışarak bilgi düzeyinin geliştirilmesi ve bölgenin kültürel değerlerini tanıtmanın hedeflendiğini belirtti. Ayrıca Turizm rehberi adayı öğrencilerimizin tur planlaması deneyimlerini geliştirmeyi hedefliyoruz, şeklinde konuşan Çalık, Turizm Fakültesi öğrencisi olmayanlar için ise Turizm ve Gezi Kulübü’nü işaret etti. Çalık kulübe üye olarak Gümüşhane Üniversitesi öğrencilerinin şehrin kültürünü deneyimleyebileceklerini ve kültürel miras alanlarını keşfedebileceklerini ifade etti.
Gerçekleştirilen saha uygulamaları hakkında açıklama yapan Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, “Üniversitemiz Turizm Fakültesi tarafından düzenlenen bu saha incelemelerinin öğrencilerimizin mesleki yetkinliklerinin yanı sıra kültürel bilgi birikimlerine önemli katkılar sunacağına inanıyoruz. Öğrencilerimizin farklı illerdeki tarihi ve kültürel zenginlikleri yerinde görmeleri, kendileri için güzel ve farklı bir deneyim sunmaktadır. Öğrencilerimiz bizler için birer kültür elçileridir. Bu tür uygulamalardan edindikleri tecrübelerle sektörde daha deneyimli olmalarının yanı sıra ilimiz ve çevre illerdeki kültürel zenginlikleri tanıma ve tanıtma imkânına da sahip olacaklardır. Ayrıca söz konusu programlar hem üniversiteler hem de iller arasındaki iş birliklerinin gelişimine de katkı sağlayacaktır. Bundan dolayı da Turizm Fakültemizin değerli öğretim üyeleri ve öğrencilerimizi bu etkinlikleri düzenledikleri için tebrik ediyorum” sözlerine yer verdi.
- Gösterim 1091
- Toplam 3