Üniversitemiz, Yükseköğretim Kurulunun (YÖK) koordinasyonunda yürütülen ve Türk Yükseköğretim tarihinde bir ilki oluşturacak olan ‘Yükseköğretimde Dijital Dönüşüm Projesi’ içerisinde yerini aldı.
Öğretim üyeleri ile üniversite öğrencilerinin, “LMS” ağı üzerinden interaktif şekilde iletişime geçerek derslerini ve projelerini yüz yüze eğitimin yanında dijital ortamda da sürdürmesinin önünü açan projede üniversitemizde yerini aldı. Muş Alparslan Üniversitesi’nde (MŞÜ) düzenlenen ve 8 üniversitenin de katıldığı toplantıda Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, protokole imza atarak üniversitemizin Dijital Dönüşüm sürecini başlattı. Düzenlenen toplantıya YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, Muş Valisi Doç. Dr. İlker Gündüzöz, Muş Belediye Başkanı Feyat Asya, YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan, YÖK Başkan Danışmanı Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu ile 26 üniversite rektörü ve öğretim üyeleri katıldı. Dijital Dönüşüm Projesi kapsamında gerçekleştirilen tören sonucunda üniversitemiz ile birlikte Bitlis Eren Üniversitesi, Hakkâri Üniversitesi, Kilis 7 Aralık Üniversitesi, Ardahan Üniversitesi, Artvin Çoruh Üniversitesi, Batman Üniversitesi ve Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi tarafından protokol imzalandı.
Programda konuşan YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, 15 Temmuz 2016 cuma gecesi yüce milletin iradesine karşı düzenlenen, demokrasi tarihine kara bir leke olarak geçen hain darbe girişiminin üzerinden 3 yıl geçtiğini hatırlattı. Bunun dışında Türkiye’de toplam nüfusun yüzde 68’inin 15-64 yaş arası çalışma çağında olduğunu ifade eden Saraç, nüfusun yüzde 23,4’ünün 15 yaşından küçük, yüzde 9’unun ise 65 yaş ve üzeri kişilerden oluştuğunu söyledi. Saraç, “Türkiye akademisi olarak köklü bilim tarihimizle gurur duyuyoruz. Mirasçısı olduğumuz medeniyetlerin bilime katkılarını yükseköğretim veren kurumlar ile güçlendiren ecdadımız bize üzerine güçlü bir üniversite sistemi inşa edebileceğimiz bir yapı bırakmıştır. Yaşanmış olanın geleceğin inşasındaki rolünü önemsiyoruz. Bu mirası değerlendirirken, güçlendirirken temel hedefimiz küreselleşen dünyada bütün yeni kavramlardan ve gelişmelerden yararlanarak ama aynı zamanda kendi sosyolojik ve kültürel yapımızı, değer dünyamız dikkate alarak seçim yapıyoruz. Yeni YÖK kavramı başlığı altında üniversitelerimiz ile ülkemizin sürdürülebilir kalkınma süreçlerine çok ciddi katkılar veren projeler yürütüyoruz. Bu kapsayıcı ve sürdürülebilir projelere her eğitim yılının başında yeni çalışmalar da ekleniyor. Yükseköğretim alanında bulunan 7 milyon 400 bin öğrencinin 3 milyon 900 bini erkek, yaklaşık 3 milyon 500 bini ise kız öğrencilerden oluşmaktadır. 167 bin 312 öğretim elemanımız içinde ise 82 bin 129 öğretim üyemiz bulunuyor. Meslek Yüksekokullarına baktığımızda toplamda 955 bin 81 öğrencimiz bulunuyor. Kız öğrencilerin oranının yüzde 42, erkek öğrencilerin oranının ise yüzde 58 düzeyinde olduğunu görüyoruz. Son 10 yılda dünyada ve ‘Yeni YÖK’ konseptinde başlattığımız çalışmalar kapsamında Yükseköğretim Kurulu’nda üniversitelerin bölgesel kalkınmada değişen rolü üzerinde önemle durmaktayız” ifadelerini kullandı. 27 Mayıs 2007 tarihinde kurulan Muş Alparslan Üniversitesinin, 12 yıllık tarihinde iftihar edeceği pek çok toplantıya tanıklık ettiğini kaydeden Rektör Polat, “Ancak bugün şahit olduğumuz tablo, üniversitemizin bundan sonraki yıllarında gururla hatırlayacağı çok kıymetli bir organizasyondur. Ülkemiz, yükseköğretimde devrim niteliğinde çalışmalara tanıklık etmektedir. Kabul edilmelidir ki bu devrimler, Türkiye’nin gelecek vizyonunda üniversitelerin üstlendikleri rollere dair derin anlamlar üzerinden gerçekleştirilmektedir. İnanıyorum ki Yükseköğretim Kurulumuz, muhterem başkanımızın mimarı olduğu ‘Yeni YÖK’ idealini 2071 hedefleriyle uyumlu bir millî mefkûreye dönüştürecek ve ülkemizin sorunlarına hakkıyla vâkıf, bu sorunların çözümünü kurumsal yapısının varlık sebebi tayin etmiş bir akademiyi hızla inşa edecektir” dedi.
Muş Alparslan Üniversitesinde yapılan imza töreninde Üniversitemizin Dijital Dönüşüm Projesine imzayı atan Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek proje hakkında, “Yeni YÖK kavramı başlığı altında YÖK Başkanımız Sayın Saraç tarafından başlatılan Devrim niteliğindeki Dijital Dönüşüm Projesinde yerimizi aldık. Üniversitelerimiz ile ülkemizin sürdürülebilir kalkınma süreçlerine çok ciddi katkılar veren projeler yürüten YÖK başkanımızın hayata geçirmiş olduğu bu proje ülkemizin eğitim alanında milli menfaatleri ve hedefleri doğrultusunda atılmış önemli bir adımdır. Dijital bir çağın içerisinde bulunuyoruz. Bu dijital çağda üniversiteler, artık gerek öğrenciler gerek akademisyenler için küresel çapta bir rekabet ortamı içerisindeler. Dijital kapasite bu rekabette önde yarışabilmek için en önemli ögelerden biri olarak değerlendiriliyor. Üniversitemizin akademik ve idari altyapısının yanı sıra eğitim-öğretim altyapısını da hızlı bir şekilde güçlendirerek bu yapının bir parçası olmaya başladık. Gümüşhane Üniversitesi olarak imzaladığımız bu protokolle birlikte küresel çapta rekabet edilebilir bir üniversite olma yolunda hızla ilerliyoruz. Değişen zamanla birlikte değişen teknoloji ve bu teknolojiyi üniversitemize de katmak amacıyla ilgili bu protokolun içinde yer almayı amaçladık. YÖK tarafından hayata geçirilen bu proje yer almak için sürekli bir şekilde çalışmalarımızı sürdürdük. Gelecek hedeflerine emin adımlarla ilerleyen bir Türkiye hayali ile üniversitemizin yer aldığı bu proje sayesinde öğrencilerimiz, dersleri ile ilgili kitap, ödev, ilgili makaleler, sorular, video ve animasyonlar gibi tüm öğrenme malzemelerine bilgisayarlarından, cep telefonlarından diledikleri her an ulaşabilecektir. Akademisyenlerimiz de, öğrencilerini sanal ortamda ders takiplerini yapabilecek. Öğrenme analitikleri ile de hangi öğrenme malzemesinin ne ölçüde kullanıldığını kolaylıkla görebileceklerdir. Dünya Ekonomik Forumu'nun hesaplarına göre gelecek 10 yılda dijitalleşmenin, dijital dönüşümün ekonomiye etkisi yaklaşık 100 trilyon dolar tutarında olacak. Üniversiteler olarak ülkemizin dijital dönüşüm alanında rekabetçi konuma gelmesi için tam bir seferberlik halinde yerli ve milli teknolojileri geliştirmeye gayret göstermemiz gerekiyor. Bu yönde düşündüğümüz takdirde YÖK Başkanımız tarafından hayata geçirilen Yükseköğretimde Dijital Dönüşüm Projesinin önemi burada ortaya çıkmaktadır. Ülkemizin kalkınmasında, birlik ve beraberliğimizin artmasında emeği geçen katkı sunan başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere YÖK Başkanımız Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç ve tüm akademik camiamıza teşekkür ediyor, projenin hayırlı olmasını diliyorum” açıklamasında bulundu.
Doğu, Güneydoğu Anadolu, Karadeniz ve Akdeniz bölgesindeki 27 üniversite rektörü, bölge üniversitelerine katkıda bulunan YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç’a sürpriz yapmakla birlikte imzaladıkları teşekkür beratını da kendisine takdim etti.
- Gösterim 2424
- Toplam 5