Üniversitemizde Triaj uygulaması yapıldı

Üniversitemizde Triaj uygulaması yapıldı

Üniversitemiz Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu İlk ve Acil Yardım programı öğrencileri tarafından triaj (afetzede, kazazede ve hastalara müdahale sırasına göre ayırt etmek) uygulaması yapıldı. Üniversitemiz Rektörlük Binası önünde 45 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilen tatbikata öğrenciler 3 saat süren makyajla hazır hale getirilirken trafik kazası için kullanılan araçlarda iş makinesi yardımıyla alana getirildi.

Öğrenciler terör saldırısı sonucu patlama ve trafik kazası senaryosu eşliğinde gerçeği aratmayan sis bombası ve maytap patlatarak yapılan tatbikat izleyenler tarafından merakla izlendi. Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu İlk ve Acil Yardım Bölümü öğretim görevlisi Ayşe Elkoca, Gümüşhane UMKE ekibinin de destek verdiği tatbikatla öğrencilerin bu durumu yaşayarak öğrenmesi, gerçek hayatta böyle bir kriz anında daha soğukkanlı davranması, daha tecrübeli ve daha donanımlı olarak sahaya gitmesinin amaçlandığını söyledi. Elkoca konuşmasında “Çok yaralanmalı kazalarda hastaların hepsine müdahale şansımız olmadığı için en kötü olanları, en hızlı müdahaleyle kurtarabilecek olduklarımızı ayırmamız gerekiyor. Bir grup öğrencimiz hastaları müdahale sırasına göre ayıklıyor, diğer 4 grup öğrencimiz de hastaları bulundukları yerden kurtarıyorlar. Hastanın durumu çok kötüyse ona müdahale edilmemesi gerekiyor. Biz de bu kuralları öğrencimize yaşayarak öğrenmesi için böyle bir tatbikat yapıyoruz” dedi.

Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, yapılan tatbikatın önemine değinerek, öğrencilerin yaşanan olaylar karşısında daha soğukkanlı olmalarını sağladığına dikkati çekti. Rektörümüz yapılan uygulamanın önemini, “Sağlık asla şakaya gelmeyen bir konudur. Ülkemizde sürekli artan kazalar ve terör olayları neticesinde birçok vatandaşımız eksik ve yanlış müdahaleler sonucu hayatını kaybetmektedir. Burada hastaya ilk müdahalenin önemi ortaya çıkmaktadır. Gümüşhane Üniversitesi olarak öğrencilerimize bu türden olayları yaşayarak öğrenmesi ve acemiliğini atması için uygulamalı olarak ders kapsamında veriyoruz. Triaj uygulaması sonrasında buradan mezun olduklarında işe başlayıp böyle bir vakayla karşılaştıklarında yasayacakları durumun gerçeğine uygun olarak farkına varmaları ve böylelikle ilk heyecanı, ilk acemiliği atmaları amaçlıyoruz. İlk ve Acil Yardım Bölümü öğrencilerimiz buradan aldıkları eğitimle iş hayatında karşılaştıkları bu türden vakalara yerinde ve hızlı müdahalelerle hayat kurtaracaklardır. Eğitimde emeği geçen katkı sunan başta Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu hocaları ve öğrencileri olmak üzere herkese teşekkürlerimi sunuyorum.” sözleriyle dile getirdi.

  • Gösterim 2119
  • Toplam 4