Üniversitemize Hoş Geldiniz

<b>Üniversitemize Hoş Geldiniz</b>

 
Üniversitemize Hoş Geldiniz…
Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, 2017-2018 Eğitim-Öğretim Yılı Güz dönemi açılışı ve Gümüşhane Üniversitesi’ni kazanan yeni öğrencilere bir hoş geldin mesajı yayımladı. Mesajında Gümüşhane Üniversitesi’nin genel durumu ve yeni projeler hakkında bilgiler de veren Rektörümüz Prof. Dr. Zeybek, açıklamasında şu başlıklara değindi:
“Öncelikle bütün Gümüşhane Üniversitesi’ne yerleşen ve bu yıl üniversiteye yerleşen öğrencilerimize, tercihlerinin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Üniversitemizi tercih eden öğrencilerimize de hoş geldiniz diyorum. Mensubu olmaktan gurur duyacakları, mutlu olacakları bir üniversite dönemi vaat ediyoruz. Gümüşhane Üniversitesi, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Her ile bir üniversite’ projesinin en iyi örneklerinden birisi belki de en iyisi. 20.000'e yakın öğrencisiyle sürekli artan öğretim ve idari birim personeli ile fiziki yapılaşmasını büyük ölçüde tamamlamış, sosyal imkanları Anadolu ölçeğinde oldukça iyi sayılabilecek derecededir. Gümüşhane Üniversitesi’nin kuruluş yıllarında henüz yurt ve barınma olanakları noktasında mevcut olan sıkıntı gittikçe azalmış durumda. Bu yıl öğrencilerimizin barınma problemi yaşamayacağını düşünüyoruz. Bunun dışında öğrencilerimiz, Anadolu’nun güvenli, özellikle ulaşım problemi olmayan, belki ülkemizin en toplu kampüsünde eğitim-öğretim görecekler. Gümüşhane yöresi, ülkemizin özellikle turizm potansiyeli bakımından zengin bir yöresi. Öğrencilerimiz, hafta sonları bu doğal ve tarihi çekicilikleri bulunan alanları görme imkanı bulacaklar. Gümüşhane butik üniversite şehri olma yolunda hızla ilerliyor. Öğrencilerimiz, Anadolu’nun neresinden gelirlerse gelsinler, yerleşmiş oldukları bölümlerde ve programlarda hem iyi donanımlarla mezun olacaklar hem de mezuniyet sonrası gerek istihdam noktasında sıkıntı yaşayamayacaklar, gerekse de hayatlarının bundan sonraki kısımlarını düzenlemeleri noktasında buradaki yükseköğrenim sürelerini iyi değerlendirmeleri dahilinde sıkıntı yaşamayacaklardır. Bütün öğrencilerimizden çalışmanın önemli olduğunu fark etmelerini diliyorum. Çünkü çalışabilecekleri çağdalar, ileriki yaşlarda isteseler dahi çalışamayacaklar. Asıl olan çalışmaktır, çalışabilir yaşta ve çağda çalışabilmektir. O nedenle çok çalışmalarını arzu ediyorum.
25 Ocak 2017 tarihinde göreve başladık, hemen akabinde 2016-2017 Bahar Yarıyılı başladı. İlk görev yarıyılımızda öncelikli konuları ele aldık. Bir taraftan kurum içerisinde yeni çalışma ekibimizi oluşturduk. Bize katkı sağlayacak her birimden arkadaşların ekibimizin içerisinde olmasını istedik. Diğer taraftan da lisans ve lisansüstü düzeyde eksikliklerin olduğunu düşündüğümüz üniversitemize, güç katacağına inandığımız birimlerin hazırlıklarını yaptık. 2017-2018 Eğitim-Öğretim yılından itibaren de hem o eksiklikleri tamamlayarak hem de öğretim üyesi kadromuzu ve bölüm, program kadromuzu zenginleştirmiş olarak Gümüşhane Üniversitesi’ni daha güvenli, daha başarılı yarınlara taşıma amacı içerisindeyiz. Şehrin sosyal dokusu da çevresi de sürekli bir değişim içerisinde. Bu da Gümüşhane Üniversitesi öğrencileri ve çalışanları için bir avantaj, diye düşünüyorum.”
“Türkiye ortalamasının üzerinde bir yerleştirme oranına sahibiz.”
2017-2018 Eğitim-Öğretim Yılı içerisinde Türkiye ortalamasının üzerinde bir teveccüh ile öğrenci kabul eden Gümüşhane Üniversitesi Lisans düzeyinde ilk yerleştirmelerde sıralama barajı konulması sebebiyle Mühendislik Fakültesi gibi birçok bölümlerde Türkiye genelinde öğrenci yerleştirme oranlarının etkilendiğini söyleyen Rektörümüz Prof. Dr. Zeybek, “Gümüşhane Üniversitesi Lisans düzeyinde yüzde 86 gibi bir oran ile Türkiye ortalamasının üzerinde bir yerleştirme gerçekleştirdi. Meslek Yüksekokullarımızda da sınavsız geçiş ilk kez kaldırıldığı için Türkiye’de birçok üniversite yüzde 50-55 civarında kalmasına rağmen, Gümüşhane Üniversitesi yüzde 67 gibi bir oranla ilk yerleştirmelerde Türkiye ortalamasının üzerinde gerçekleşti. Ek yerleştirmelerle birlikte bu oranın yüzde 95’lere çıkacağını ümit ediyoruz." dedi.
“Gereken bütün eksiklikleri giderip, yeni projeler üretiyoruz.”
Öğrencilerin eğitim-öğretim imkanlarının yanı sıra, sosyal imkanlarına da ağırlık verdiklerini ve bu konuda gereken bütün eksiklikleri gidermeye çalıştıklarını belirten Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, “Göreve başladığımızda ilk dikkati çeken hususlardan bir tanesi, kampüs alanı içerisinde internet erişiminin olmamasıydı. Yaz döneminde bu hazırlıklarımızı yaptık. Yeni Eğitim-Öğretim yılından itibaren kampüs alanının her noktasında öğrencilerimiz, internet erişiminden faydalanabilecekler. Bunun dışında Lisansüstü program sayımızı hızla arttırıyoruz. Jeoloji Anabilim Dalı’na Fen Bilimleri Enstitüsü’nün Doktora programını açtık. Tarih bölümü için Yüksek Lisans programı açtık. Turizm İşletmeciliği’ne Yüksek Lisans programı açtık. Bu şekilde yeni lisansüstü programlarla lisansüstü öğrenim kadromuzu ve programlarımızı zenginleştirmiş olduk. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’ne Uluslararası İlişkiler Bölümü, Edebiyat Fakültesi için Arkeoloji ve Coğrafya Bölümleri gibi lisans düzeyinde yeni bölümler açtık. Bu bölümlerin öğretim üyesi eksikliklerinin tamamlanmasının ardından, gelecek yıldan itibaren öğrenci alımına başlanacaktır. Bu arada Yüksekokullarımıza yeni programlar açtık. Bu programları açarken de iki üç yıl içerisinde kapanacak veya her yerde yaygın olan programları değil, gerçekten geleceği ve sürekliliği olan programları tercih ettik. Göreve başladığımızda 2 Profesörümüz vardı, şuanda 15 tane Profesörümüz var. Ocak ayına kadar bu sayının 20’nin üzerine çıkacağını tahmin ediyoruz. Böylece Profesör sayımızın artmasıyla hem öğrencilerimiz daha tecrübeli ve birikimli öğretim üyelerinden ders alma imkanı yakalamış olacaklar, hem de lisansüstü programlarını daha rahatlıkla açmış olacağız. Biz öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısının azalması, lisansüstü başta doktora programları olmak üzere sayılarının artması gibi öncelikleri de hedeflerimiz arasına koyduk. Bunlar aynı zamanda üniversitemizin Türkiye ve Dünya üniversiteleri arasındaki sıralamaları etkileyen kriterlerden birisidir. Biz zaten eğitim-öğretim ile ilgili ve bunların çıktılarıyla ilgili yönetim olarak ve üniversite camiası olarak üzerimize düşeni yapabilirsek, bunun sonucunda kendiliğinden üniversitemizin çıtasını da yükseltmiş olacağız. Geçen yıl başarılı bir yarıyıl geçirdik.
2017-2018 Eğitim-Öğretim Yılının da hem Gümüşhane Üniversitesi için hem şehrimiz için ve hem de ülkemiz Yüksek Öğrenim camiamız açısından başarılı geçeceğine inanıyorum. Kuruluşundan bu güne hızla büyüyerek yol alan üniversitemiz, emin adımlarla büyüyerek gelişimini sürdürecektir. Gelecekte Gümüşhane Üniversitesi, hem ülkemizin hem de dünyanın önemli üniversiteleri arasında yer alacaktır.” şeklinde konuştu.