Üniversitemiz Kelkit Aydın Doğan Meslek Yüksekokulu Organik Tarım Programı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Halil Yolcu ve Yüksek Lisans Öğrencisi Peyzaj Mimarı Gül Ok tarafından yürütülen kimyasal gübre kullanmadan sadece bakteri kullanarak çim alanların performansını arttırmak amacı ile yapılan yüksek lisans çalışmasında önemli sonuçlar elde edildi.
Yaptıkları 2 yıllık araştırmada çim sahalarda kimyasal gübrelerin yerine azot fikse eden ve fosfor çözen doğal bakterileri kullanan araştırmacılar, bakteri uygulaması sonucu çim alanlarının kışa dayanıklılığının, birim alandaki sürgün sayısının, yaprak genişliğinin, kaplama derecesinin arttığını, yabancı ot oranının azaldığını, renk ve genel görünümün iyileştiği bilgisini verdiler. Araştırmada bakteri uygulanmayanlara kıyasla bakteri uygulanan parsellerde birim alandaki sürgün sayısının % 171 oranında artığını ifade eden araştırmacılar, yaprak genişliğinin ise % 65 oranında arttığını belirttiler.
Konu ile ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Halil Yolcu, “Ülkemizde her geçen gün çim alanları artmaya başlıyor. Bu alanlarda başta azot olmak üzere kimyasal gübreler yoğun olarak kullanılmaktadır. Bir kilogram azot üretimi için yaklaşık 2-3 litre petrol ürünü kullanılmasının yanı sıra ciddi zararlar ortaya çıkmaktadır. Bu yönde oluşan zararları engellemek için Kimyasal gübre kullanmadan sadece bakteri kullanarak çim alanların performansını arttırmak amacı ile bir çalışma başlattık. Çalışmanın, Türkiye’de bu alanda yapılan ilk çalışma olması dikkat çekici bir gelişmedir. Yaptığımız çalışmaların olumlu sonuç vermesi bizleri hayli memnun etti. Bakterilerin izole edilmesi ve çim tohumlarına inokule edilme aşamasında katkı sağlayan Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Recep Kotan ve Arş. Gör. Nesibe Tekiner’e ve çalışmalarımızın her aşamasında katkı sağlayan Gümüşhane Üniversitesi Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek’e teşekkür ediyorum” ifadelerine yer verdi.
Çalışmanın sonuçlarının heyecan verici bir gelişme olduğunu dile getiren Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, “Hızla artan ülkemiz nüfusu, gıda maddeleri gereksinimindeki artış ve kişi başına düşen ekilebilir alanların azalması, birim alandan daha fazla bitkisel üretimi gerektirdiğinden gübreler kullanılmaktadır. Ülkemizdeki tarımsal üretim alanlarına baktığımızda çiftçilerimiz toprak analizi yapmadan sadece çok fazla verim alabilmek düşüncesi ile rastgele zamanlarda ölçüsüz miktarlarda ve bilimsel olmayan metotlarla arazi yüzeyine serpmek suretiyle kimyasal gübreler kullanıyor. Bu şekilde bilinçsizce kullanılan gübrelerin %50′si bitkilere yararlı olabilmekte, geri kalan kısmı ise toprak sisteminden yıkanma, yüzey akışları ve buharlaşma ile uzaklaşmaktadır. Aşırı kimyasal gübre kullanımı beraberinde çevre kirliliğine ve su kaynaklarının kirlenmesine sebebiyet vermektedir. Doğaya verdiğimiz bu tahribat ve kirlenmeler neticesinde de insan sağlığı ciddi miktarda olumsuz etkilenmektedir. Üniversitemiz Kelkit Aydın Doğan Meslek Yüksekokulu Organik Tarım Programı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Halil Yolcu ve Yüksek Lisans Öğrencisi Peyzaj Mimarı Gül Ok tarafından yürütülen bu çalışmanın gübre yerine bakteri kullanılması ve getirdiği sonuçlar bizler için heyecan verici bir gelişme oldu. Kendilerini bu çalışmalarından dolayı tebrik ediyorum” açıklamasında bulundu.
- Gösterim 3015
- Toplam 2